24 Ekim 2017

War for the Planet of the Apes


önceki filmleri bir kaç satırda özetlemişler, virüs meselesini geliştirmişler ama ne bileyim bir yere kadar tamam sonrası fazla geldi. hikaye içine salak saçma aşk hikayesi eklemişler. ondan rahatsız oldum, esas kötü abimizi pek severim ama çok mantıksız bir son yazmışlar, onu sevmedim. daha iyisi olabilirmiş. onun yerine esas maymunumuza çok yüklenmişler. ekip meselesi daha ilgi çekici olabilirdi, onu da güzel yapamamışlar ama genel olarak görüntüleri güzeldi. müzikler de genel olarak kötüydü, arada bir iki dokunaklı müzik basmışlar, onlar fena değildi. hikayenin devamı için izlemek şart ama ben başlangıç kısımlarını daha çok beğenmiştim, bunu da zoraki beğenmiş oldum.

--- spoiler ---

.zeki maymunlardan başlayan maymun gribi ardından bir de insanlara başka bir virüs bulaştırmaya başlamışlar. insanları konuşamayan canlılara çeviren bir virüs. akli melekelerini azaltıyor dediler ama küçük kız hiç de öyle değildi. sadece konuşamıyorsun diye insan kendi oğlunu öldürüp sonra kendini öldürmeye değmez gibi geldi bana.

.adam kendi askerlerini toplamış, bir fikir etrafında hepsini gazlamış. sabah içtimaları falan göz doldurucuydu ama ne bileyim altı boş kalmış. diğer insanlar niye buna bu kadar savaş açmış, diğerleri sayıca çok fazlaydı ama albayı alt edememişler. sonunda güya öldürdüler bitti derken insan bitti, o da çok abartı geldi.

.bizim sezar ormanlara çekilmiş, savaşmak istemiyormuş. koba mıydı neydi? maymun maymunu öldürmez diyor, güzel diyor. sezar elemanla savaştan sonra insanlarla savaşmak istemiyor. yine de köyünü basıyorlar. albay da bunların başında. iyi tipler olduğunu göstermek için esir aldıkları iki askeri salıyor, onlardan biri sonra ölümüne sebep oluyor. ah ah işte.

.çok abartmışlar çok, orangutan abimiz çok yufta yürekli. baştan beri olan karakter, sezar hepsini kurtardıktan sonra yavaşça ölürken yanındaydı. seriyi bu şekilde bitirmiş olabilirler, kalan oğluna film çekebilirler neyse artık.

.filmin gelişiminde esas kötüyü sevecek gibi oluyoruz ama ona da müsaade etmiyorlar. adam sezar'ı öldürmeye mekanı bastığı vakit, ailesini katlediyor. üzgünüm diyor ama öldürürdüm diyor. sonra oğlunu öldürme hikayesinden bahsediyor. bir yerden mantıklı, diğer taraftan peki bilimsel metod nedir? insanların geldiği nokta nedir? işaret dili var ulan!

.işte sezarlar bir evi bastıklarında şak diye babasını öldürdükleri kız da onlardan biri işaret dili öğreniyor. sezar tutsak iken su ve yemek getiriyor. bir insan sevimliliği katalım tümden insanoğlundan tiksindirmeyelim demişler. ne bileyim bunu da çok beğenmedim.

--- spoiler ---