1 Kasım 2019

Where to Invade Next


belgesel komedi demişler. güldürürken düşündürüyor yani. bastım biri hocam. nasıl bir mal bu moore arkadaş. niye bu adama bu kadar uyuz olduğumu bilmiyorum ama önce amerikalıları eleştirip sonra tüm eleştirdiklerimiz zaten bizim değerlerimizdi, özümüze dönelim diye bitirince bir basmaktan kendimi alıkoyamadım. kaç yıllık devletsin lan? hadi bu geyiği yapmayayım. adamlar dünyanın en ileri devleti. bu kadar para nerden gelecek zannetti? askeri olsun, uzay çalışmaları olsun, harcadıkları paranın haddi hesabı yok. bu değirmenin suyu nerden gelecek? senin dandik emekliliğinle, sosyal devletinle uğraşsa bunlara para bulabilir miydi? bunları falan hiç sormamış. savaşmamak çözümmüş gibi anlatmış. o savaşmasın, kim savaşacak o zaman? sanki tüm bu olayların belli bir dengesi yokmuş. dünya toz pembeymiş gibi anlatıyor. mal avrupalılar, böyle bir dünyada yaşıyor. başlarına bir hal gelirse yine askere sarılacaklar. şaka gibiler.

--- spoiler ---

.avrupa güzellemesine koyayım. avrupayı bile aştı yani libya mıydı? cezayir miydi neydi? oralarda bir devlete gitti. neymiş orada kadınların hakları daha yüksekmiş de kadınlar bunu söke söke almış. mekana arap baharından esintilerle zaten demokrasi gelmiş. sonra kadın hakları için de eylem yapmışlar. amerikalılara öğütler veriyor. dünyanın en büyük silahını buldunuz, bunu kullanın diyor. o nedir? internet hocam. bir taraftan haklı, diğer taraftan araştırmıyorsunuz, okumuyorsunuz, merak etmiyorsunuz diyor. saçma bir öneri. zaten halktan ziyade imkanları ile alakalı bir durum.

.geri kalan kısmı zaten sosyal devlet ile ilgili bir mesele. italyada ücretli izinler varmış da şuymuş buymuş. italya batmıyor muydu arkadaş? mutlu çalışanları olunca şirketler daha iyi para kazanırmış. patronları karşısına alıp bundan bahsediyor. biz çalışanları kişisel olarak tanıyoruz diyorlar. anasının nasıl olduğunu soruyormuş mesela. şaka gibi, samimiyetsiz itler.

.fransa desen aynı şey. oralarda buralarda çocukları yedirdikleri gıdalardan falan bahsediyorlar. tabii kendi çocuklarına patates kızartması, hamburger dayayıp böyle yapmalarını beklemek saçma da, sen de obezsin ey moore. neyin tantanası bu? 

.finlandiya mıdır nedir? pis terör sevici ülkeler, kendi veletlerine çok iyi eğitim veriyorlarmış. bunu da amerikadan öğrenmişler, bak sen şu yavşaklara. ödev vermiyorlarmış. bol tatil yaptırıyorlarmış. şimdi çok ileri seviyedelermiş. bunların yaşadığı hayata sokayım dedim. adamlar gram samimiyet göstermiyor arkadaş. en azından belgeselde böyleydi. gerçek hayatı bilemiyorum.

.özellikle hapishaneleri şaka gibiydi. tamam hepsine tecavüz edilsin demiyorum da bu ne lan? adam toplu katliam yapmış. 21 yıl hapis vermişler. kim bilir ne kadar rahat şekilde olacak. böyle olursa rehabilite mi edeceklerini zannediyorlar? suç oranları düşük müşük diyor, toplumun yapısı ile ilgisi var. caydırıcı olması gerek. ha kader mahkumu tarzında hapse düşen ile psikopat olan arasında ayrım yapamıyorsan da lafım yok yani. 

.böyle böyle daha niceleri işte, her tarafa fikriniz çok iyi diyerek bayrak dikiyor. bunu amerikaya götüreceğim diyor. yok işgal ettim diye komiklik yapıyor. sonra zaten biz buyduk diyor ve iyice sıvıyor.

--- spoiler ---