28 Mart 2020

Dogs with Extraordinary Jobs


daha önce denk geldiydim de izlemediydim sanırım. devamını da izlemem gibi görünüyor. yine de müzikleri tatlı, görüntüleri hoş bir köpek belgeseli. bir taraftan sonra köpek belgeseli de değil aslında, bu insana odaklı süper yaratıkları, kendimiz için her türlü kullanmanın belgeseli diyebiliriz. ilk evcilleşen köpekler buna pişman olmuş mudur bilemiyorum ama gayet bokunu çıkartmışlar. ilginç durumlar da var. devamlı geyik olarak devam eden muhabbetler de var. belki yine denk gelirsem izlerim ama büyük olasılıkla tek bölümde kalır bu. her iki durumda da buradan devam ederim.

e03:
The Partners

--- spoiler ---

.savaş gazilerinin travma sonrası stres olayı, birebir tanıdık geldi. belki bir kısmını izledim, belki isim falan değiştirdi bilmiyorum. bir tane kadın asker, eli ayağı titriyormuş da şuymuş buymuş. elli saat bunu konuşturdular. 

.sörf yaparak rehabilite olacakmış. bunu da bir köpek kardeşe güvenerek yapabilirmiş. böyle bir olay geliştirmişler. faydası oluyordur ama bence bokunu çıkartmak. sevgili köpek kardeşimiz de inanılmaz akıllı, ağır başlı bir kardeşimiz. onun arkadaşı da çok haşarıymış. oyunları falan komikti. 

.köpek bu hale gelsin diye daha bacak kaderken, bir tane minik havuz kurup, üzerinde sörf tahtası üzerine çıkartmış. sanki bunu köpek kendisi yapmış gibi de bize pazarlıyorlar. bunu da hiç yemedik yani.

.sonraki vakada arama kurtarma köpekleri vardı. çamurlar içinde çılgın şekilde insan arayan tipler çok iyidi. bu konuda zaten mecbur ama bu tipler hem oyun gibi yapıyor, hem ödülleri oyun. bir taraftan güzel bir ilişki ama diğer taraftan cidden zor iş yapıyorlar. hepsinin gözlerinde özel bir bakış var. özel takıntılı köpeği seçiyorlar ama görmüş geçirmiş bir bakış da var. o çok ilginç. iki tane tip gösterdiler, birbirinden zekiydi, teşekkür ediyoruz kendilerine.

.sanırım itfaiyede çalışan bir tanesini de merdivenlerden çıkmaya özel şekilde eğitmişler. bildiğin tahta merdiven üzerinde hareket edebiliyor. sahipleri ile ilişkileri falan zaten süper.

.bölümün esas ilginç köpekleri, klor kokusunu koklamaya alışmış, götleri yerinde durmayan süper sevimli köpeklerdi. ingiltere su kaçaklarını tespit etmek için köpek kullanıyormuş. adamların her şeyleri dökülüyor ama çözümleri de var demek. köpekler bunu nasıl kokluyor, o kadar toprak üzerinden bunu nasıl beceriyor bilemiyoruz ama buldukları noktada tam olarak kaçak tespit edemeseler de çok iyidi. fikrin kendisi çok iyi, uygulaması iyi, köpeklerin heyecanı da aşırı komikti. bulduktan sonraki heyecanlı, beklentili bakış çok acayip.

.son kısımda da şımarık ingiliz çocuklarına okuma arkadaşı olarak süper zeki bir labrador kardeşimiz vardı. günün büyük kısmını yemeğini düşünerek geçirdikleri doğrudur ama bu kardeşimiz okumayı da öğrenmiş. en azından üç dört farklı kelimeyi öğretmişler. yazıları gösteriyor ve komutu alıyor, böyle de bir süper zekalık yok. hepsi iyi güzel ama salak çocuklara bunun ne faydası var ben çok anlamadım. aptal ingiliz çocuklarından çok daha zekiydi köpek, ondan emin oldum.

--- spoiler ---