3 Kasım 2019

Kimi no na wa.


güzel bir animeymiş. öyle sonundan çok etkilenmedim ama yine de ister istemez insan beğeniyor. çizimler zaten harika. ilk kurgusu başka filmleri anımsatıyor. sonra farklı bir şeyler katalım demişler. o da bir garip olmuş ama tam açıklamasına ikna oldum diyemem. belki de çok açıklamak istememişler. yine de konusu enterasan, çizimleri ve karakterleri aşırı tatlı bir anime olmuş. az biraz güldürelim de istemişler. onlar da güzel olmuş. duygusal ve dram kısımlarını fazla uzatmamışlar. gözyaşlarının istemsiz akışına insan her türlü üzülüyor ama o kadar da olsun artık. kalemlerin sağlık diyoruz, başarılar diliyoruz kendilerine.

--- spoiler ---

.bir sabah uyanır ve vücudunda başkası var. başkasının vücudunda. bu tarz filmler vardı. adamlar madem böyle bir şey var. buna bir şeyler katalım demişler. kattıkları olay, zaman olayı, bunu da iplere bağlamışlar. iplerin dokunması zamanın dokunması gibiymiş. bazen birbirine girer, şu olur bu olur. 

.bir de tabii dünyaya çarpacak bir kuyruklu yıldızımız var. bin küsür yıl arayla çarpıyor. ilk çarptığı yer özel olmalı diye eklemek istemişler ama biraz fazladan abartma olmuş. 

.velet ve kız var. bir uyanıyorlar, diğerinin vücuduna girmişler. bu böyle devam ediyor. hayatlarını karıştırıyorlar. kurallar koyuyorlar. böyle geyikle gidecek zannediyoruz ama tam kuyruklu yıldız kutlamaları sırasında yer değiştirmeler bitiyor. sonra öğreniyoruz ki o kasabaha tam üç yıl önce kuyruklu yıldız çarpmış, kız üç yıl önce ölmüş. ölü kızın bedenine giriyormuş.

.yani hem zaman yolculuğu hem beden değiştirme hikayesi ekleyelim demişler. iyi güzel ama geçmişe gidip nasıl değiştirecek? işte bunun açıklaması yok. zaten değiştirdiğinde her şey değişir. unutma meselesi de garip yani. madem öyle niye en başka birini arıyorum muhabbeti yaptı? madem öyle hatırladığı yerleri niye çizebildi? onları da unutması gerekiyordu. adını unutmasından en son sahneye geliyoruz ya, senin adın diyerek mutlu sonla bitiriyorlar. hep bunun için tasarlamışlar işte. kamera da şöyle kalksın, şöyle olsun diyerek bir senaryo üretmişler. ha kötü olmamış ama bu tatlılıkla harika çizimler aynı kıvamda bir senaryoyu hak ediyordu. sadece çizimler yüzünden puanı bu kadar yüksek tuttuğumu itiraf edeyim. adamların emeklerine haksızlık edemedim.

.özellikle ip meseleleri ve çizimleri harikaydı. büyük anne ve öğüt dolu sözleri, onu ilk kratere götürüp, orada kutlamaları yapmaları. sonra veledin yine aynı yerde kızın bıraktığı ağzından çıkan sıvıyı içip onunla zamanda harmanlanmış olmaları falan fena değildi. zaten bu şekilde bir uyarı gönderebildi. üç sene öncesine gidip kasaba halkını bir şekilde uyardılar. ona da son anda engel olacaktı. mal bir belediye başkanı babası vardı. neyse ki becermişler. hepsi kurtulmuş. zamanlar geçince de birbirlerini buldular. koskoca tokyo'da bunu nasıl becerdiler bilemiyoruz ama işte neyse ki öyle oldu diyelim.

.tabii üç yıl olayını daha önce fark etmeleri gerekiyordu. sen birinin vücuduna girip her sabah memelerini sıktıracaksın ama bir telefonla aramayacak mısın? kızla buluşma ayarladıktan sonra arıyordu. bu durumda yine telefon çalabilirdi. velet üç yıl önce aynı numarayı kullanmıyor mu demek? yoksa komple sinyal kayması mı olacaktı? zaten kız alıp başını tokyo'ya gidip metroda karşılaşmış. o da allahın hikmeti herhalde. eleman bunu tanımadı diyerek geri dönmüş. o da nasıl bir kafaysa artık. ilkin rüya gibi göstermişlerdi. buraları hep, açıklayamadılar işte.

--- spoiler ---