7 Şubat 2016

Groundhog Day


eski bir film ama kendini izletiyor. tabii 93 senesi eski oldu artık. mavi ekranlar, hava durumu programları teknikleri falan değişmiştir artık, umuyorum değişmiştir. komiklikleri gülümseten cinsten idi. şöyle sesli güldüren çok fazla yeri olmadı. romantik kısmı en sevmediğim kısmıydı haliyle... filmi daha iyi bir yere bağlasalar pek tatlı olurmuş ama işte böylesini uygun görmüşler. fantastik kısımları için pek açıklama alamadık. böyle oldu geçti bitti, takdir-i ilahi dedik. bill murray hala genç değil, müzikleri de öylesineydi işte.

--- spoiler ---

.aynı günü yaşayan bir adet sevgili hava durumu muhabirimiz var. bir bünyamin sürmeli değil. kendisi mühendis de değil. pek artis, müthiş yetenek ve süperstar olduğunu düşünüyor. köstebek günü çekim yapmak için ilgili kasabaya geliyorlar ve gün tekrar ediyor.

.neden böyle oluyor? bir açıklama alamıyoruz ama bir bakıma kendini tamamlaması adına bu işlerin olduğu anlaşılıyor ama bunu bile açıklamıyorlar. her gün saat 6'da aynı yatakta kalkmaktan kafayı yemek ya da yememek? buralarda hep göndermeler var ama yaptığın her şeyin yanına kar kaldığı bir dünyada niye kafayı yersin ki?

.bir süre sonra bundan da sıkılır insanoğlu diyor ve ulaşamadığı aşk-kadın bir anlamda hayatının anlamı oluyor. bir güne sıkıştıramayacağını görünce de kafayı yiyor ve sonunda iyi insan olmaya karar veriyor.

.belki mesajlar buralardadır. kişiliğini tamamlayıp iyi insan olursan yanında istediğin kadın da olur ve aynı günü yaşamayı bırakırsın, mı acaba? eh komedi filminden fazla mana çıkartmamak gerek. köstebekli kısımları güldürdü, geri kalan kısımların da kendince hoşluğu vardı işte.

.evsiz adama yardım meselesi de hep vardı. adamın o gün eceli ile ölmesi konusunun üzerinde duracak gibi yaptılar ama durmadılar. kader deyip geçiştirdiler. güzel konuşmaya bunlar dahil miydi? adam kafayı yemeyip nasıl gidip iyi insan oldu? pek olağan akış gibi değildi ama artık oldu bitti, bize söz söylemek düşmez.

.senaristler kafalarına göre bir "amor fati" lafının uygulamasını koyalım demiş olabilirler. üstelik beklemediği günün tekrar etmemesi de başka bir yönü olabilir. ilk günde yakınlaştığı ama geceyi birlikte geçirmediği esas kadının o gece niye birlikte uyuduğunun cevabı da derin seks ve aşk sorgularına sorgu katmış olabilir. bu kadar şey için açıklama getirmedikleri için, ayakları o buzlu-sulu çukurdan kurtulamasın inşa-allah diyorum.

--- spoiler ---