12 Haziran 2018

Unsane


değişik çekmişler, senaryo fena değil. son biraz sıkıntılı ama zaten ne yapsalar olmayacak bir sona gidiyor hikaye. akışı falan çok iyi olduğundan rahat izleniyor. öyle gerip korkutan bir hali yok. psikolojik sıkıntı ve belki şaşırtmaca sonlu beklendiğinden böyle hissiyat bırakmış olabilir. kesmeli biçmeli yapacaklarmış da korkmuşlar gibi. matt damon küçük bir rolde oynamış, hatrına mı oynamış? yeğenine mi çekmiş nedir anlamadım ama görünce garipsiyor insan. diğer tipler hiç bilindik tipler değil. giriş kısımdaki piyanolu, parti ritmli müzik güzel, bitişte de aynını basmışlar. güzel olmuş hep bunlar. akıl hastanesi için insan daha büyük şeyler bekliyor, arada bir sağlık sistemi de eleştirmişler ama ne bileyim filmi taşıdıkları yerden ötesi yokmuş gibi geldi. son kısmı cılız kaldı.

--- spoiler ---

.adamlar kamerayı sarsmadan kullanma ekolüne geçmişler. ilkin çok yapay geliyor, sonra alışıyor insan. diğerleri mi doğru bunlar mı bilemiyorum. olayların akışı içinde sağlık sistemi eleştirisi geyiği ile bulamasalar, neden böyle olduğuna insan ikna olmuyor.

.öylesine bir kadın, hafif telaşlı, peşinde biri varmış gibi bir hali var. patronu acayip acayip konuşuyor falan ama pat diye bir mekana gidiyor, kendine zarar vermekten falan bahsediyor. zenci ve şişko elli bir kadın ile... sonra bunu alıyorlar içeri.

.pat diye insanı akıl hastanesine yatırabilir misiniz lan? meğer sigortadan para kapmak için bunu yapıyorlarmış. içerdeki telefonlu hoş sohbet zenci kardeşimiz de bunları izliyormuş. gerçekte olan bir şey mi? nereye kadar eleştiri bilmiyorum.

.bizi de çok ilgilendirmez zaten ama kadın durduk yere kavga edip duruyor, kendine biraz hakim olsa başına bu kadar iş gelmeyecek ama hakim olamıyor. kısa bir süre gerçekten deli olabileceğinden şüphe ettiriyorlar. bunu biraz daha uzun tutsalar film daha ilgi çekici olabilirmiş ama tercih etmemişler.

.onun yerine psikopat sevgili rolünü abartmışlar, adam sırf kadına yakın olmak için mekana gidiyor. bu kadar çabuk bir iş bulmak da kolaydı sanki? kadının oraya gittiğini ve yatırılacağını nerden tahmin etti ki? bunları sormuyoruz. adamla tanışma, sonra kimliğini reddetme, sonra mektubu gösterme ile deli olmadığını anlama şeklinde ilerliyor.

.sonra kızcağız zencinin telefonunu alıyor, anasını arıyor. anası gelip deli olmayan kızını çıkartamıyor. yönetici neyle ikna ediyor orasını çok anlayamadım. böyle bir salaklık var mı? adam gidiyor anasını öldürüyor.

.sonra telefonlu zenciyi öldürüyor, gelip geçeni öldürüyor öyle. kızı herkese saldırıyor diye hücreye kapatıyorlar ve orada unutuyorlar, en azından öyle anlatıyorlar. bizim manyağın elinde kalıyor. onun için hazırladığı kulübeden ve gelecekten bahsediyor. kızın da tek şartı başka bir kadınla beraber olması. o şekilde kabul edecekmiş.

.meğer bu plan belinde kesici aleti olan deli kadını getirtmek içinmiş, adam onu tam becerecekken aleti alıyor saplıyor boynuna ama ölmüyor, öldürmeyen allah ölmüyor. kilitli yerden nasıl kaçıyor onu da anlamıyoruz. tam kurtuldu derken kızı yakalıyor, arabaya koyuyor ve götürüyor. diğer deli kızın da boynunu kütletiyor, ölüp gidiyor. biraz vicdansız işte.

.sonra bagajda ölü anası ile mekana giderken, mavili tonlar içinde muhabbetler devam ediyor. elindeki haçla bagajı açıyor, bir miktar kovalamacadan sonra adam kadını yakalayıp ayağına çekiçle patlatıyor. yerde uzanıp sohbetler ederken elindeki haçla gözünü oyup, boğazını kesecek kadar kendine bir fırsat yakalıyor ve orada öylece bitiyor.

.patronunu falan da öldürmüş sanırım, bir sürü insan öldürüyor. yakalanmıyor, başına bir şey gelmiyor. istediği işe giriyor, kimse karışmıyor. biraz abartmışlar ama ne bileyim işte öyle aktı geçti gitti.

--- spoiler ---