29 Ekim 2018

Alpha


o kadar popüler bir film gibi duruyor ama ben beğenmedim. hele hele köpek konusu olsun da neli olursa olsun diye pek heyecanla indirip izlediydim ama memnun kalamadım. görüntüler abartı çiğ olmuş. güzel renkler, ambiyanslar var ama çok abartı olmuş. müzikleri çok kötü. bir tane yerinde biraz normal, olayı yansıtabilmiş. genelde çok kötü olmuş. bomboş müzik basmışlar. hikayede pek bir numara yok, normal bir hikaye ama oyuncular çok rahatsız ediciydi. esas oğlandan, babası esas adama kadar hepsine saya söve izledim. çok kötü oynamışlar. buna rağmen esas köpek bir harika olduğundan izlenebilir bir film. tabii onda da gerçek ile animasyon görüntüleri karıştırmışlar. bir yerden sonra güzel bir fikir, nerde gerçek nerede animasyon bazen karıştırılıyor ama hareket halindeyken çok bariz fark ediliyor, yazık ediliyor.

--- spoiler ---

.milattan önce yirmi bin yılında geçiyor. köpekler nasıl evcilleşti? kaç bin yıllarıydı? böyle olmamıştır herhalde. kurttan geliyorlar, ona şüphe yok ama nesiller geçmeden şak diye pofuduk köpek haline gelmesi mümkün değil. bunun abartısını yapmışlar.

.ava çıkan reis baba, parlak ve merhametli oğlunun hikayesi. büyük adam olacakmış ama güçlü değilmiş. esasında çok güçlüymüş. bunları sessiz sessiz konuşuyorlar. tabii tek göz mağara odası, sıkıntılı...

.büyük ava çıkıyorlar. bufalo avlayacaklar, baba da bufalo avcısı. dere tepe düz gidiyorlar, az biraz yakınlarına çadırlarını kuramamışlar mı? nasıl bir tasarım hatası ki bu? her neyse gidiyorlar, av başlıyor. oğlan boynuzlanıp uçurumdan aşağı düşüyor.

.bunlar bufalo sürüsüne kıyım yapıyor. uçurumdan aşağı atlamalarına sebep oluyorlar. aşağıdakileri yiyorlar diye düşündüm ama yediklerini görmedik. oğlan uçurumda bir yerde kaldı. bayılmış ama öldü zannettiler. çizmeli taş ile tören yapıp ayrıldılar. akbaba gelip oğlanın dudaklarından yemeğe başlayınca uyandı. sonra büyük sıkıntılar çekti. seller yardımına yetişti. aşağı atlayınca ölmedi. ayağı yamulmuş durumdaydı, onu tedavi etti.

.ağacın tekinde yatıyordu. özel kuru bir ağaç, kurtlardan kaçarken de aynı yere sığındı. daha sonra arkadaş olacak dişi kurdu bıçakladı. hayvan acı içinde yerde yatarken, gönlü el vermedi. ağzını bağlayıp onu mağaraya falan taşıdı, yarasını iyi etti. besledi ve arkadaş oldular. aradaki muhabbetler fena değildi aslında. önce kendi yedi, beklemesini sağladı. haliyle saygı duydu. hemen köpek davranışlarını da öğrenmişler.

.oğlan normalde çok yetersiz bir genç idi, babası iki saniyede bir oğlana ders veriyordu ki filmin en kötü yerleri buralar. devamlı ders mi olur lan? taştan mızrak yapmalar, sonra temiz dayak yemeler. sopayla ateş yapmasını beceremiyordu mesele, zorda kalınca hepsini yaptı. şifacı gibi tüm yaraları da güzelce iyileştirdi.

.derken kurtla birlikte avlanmaya da başladılar bir anlamda her şey güzel gidiyordu ama kurdun sürüsü geldi, git madem dedi. şak diye gitti. ne lan bu? gitmezdi normalde aslında ya olay olsun demişler.

.bir gece falan yalnız kaldı, sabahına tipiye yaklandı. donmuş gölün üzerinde kurtların ziyafet çektiğini gördü, salak salak onlara doğru koşturdu. göl kırıldı, içine düştü. donmadı ama... kurt kardeşi yukardan buzu kırmaya çalışması ve o uzak açıdan çektikleri görüntü de en iyi görüntüydü. pek tatlı göründü. sonra kendisi buzu kırarak çıktı. soğuktan dondu geberdi. soyunu ateş karşısında kurduna sarılıp yattı. bunlar bir destandan falan mı alınmış acaba diye insan düşünüyor bir yerden sonra ama salakça yapmışlar işte.

.yemek aradılar, oğlan hasta olmuş kızılcık şerbeti içtim dedi. sırtlanlar düştü peşlerine, onlardan kaçmaya bir mağaraya girdiler. orada da büyük bir kaplan varmış. kurt hemen savundu, yazık yavrum bir sürü yara aldı. zar zor ilerlediler. en son ikisi de donma tehlikesi geçirdi. soğukta yığıldılar kaldılar. oğlan rüyayla birlikte son bir coşkuyla aldı kurtu kucağına tekrar, aşiretine doğru devam etti. çok yaklaşmışmış, hemen ulaştı ama ikisi de çok kötü durumdaydı. bunlar geberiyor hemen sıcağa alalım demiyorlar. buzun üstünde iki saat muhabbet ediyorlar. neyse ki ölen kalan olmuyor. mutlu mesut bitiyor. kurt kardeş doğuruyor, yeni kurtlar da köpeğin atası oluyor artık. en son yavruları falan çok kötü modellemişler. öyle bitiyor gidiyor.

--- spoiler ---