29 Kasım 2015

Hubble 3D


adamların doğru düzgün yollayamadığı teleskobun tamir öyküsünü de müthiş bir şey gibi pazarlamaları muhabbeti vardı. yetinmemişler bir de imax kameralar ile çekmişler. ha 3d her türlü keyifli, çok da acayip görüntüler vardı ama belgesel olarak pek dişe dokunur bir şey yoktu. şaka gibi laflar, şaka gibi anlatımlar. uzay mekiği tamir görüntüleri hakkaten o zamanın canlı çekimiyse pek iyi olmuş, gerisi aşırı boşmuş. salak nasa zaten bu işleri de bıraktı. uzaylı işimiz de bunlara kaldı ya, insan çok üzülüyor.

--- spoiler ---

.hubble'ın bilindik hikayesi ile başlıyorlar. hemen girişte uzay görüntüleri falan zaten hoş geliyor insana. yıldızlar falan üstüne üstüne geliyor. derken ama pek de bir şey olmuyor işte. neymiş efendim civataymış şuymuş buymuş?

.adamlar baştan hata etmiş. sonra düzeltmek için çuval dolusu para harcamış. ha boşa gitse mi iyimiş? tabii değil ama devasa tekrar yatırım yapmak da bir saçma hatanın eseri değil mi? şimdi bunu böyle başarı öyküsü gibi paketlemek nedir?

.bir de kanada yapımı görünüyor, kanadalılar ile ne alaka dedim? imdb bilgisinde hata mı var? yoksa ortak program falan mıydı? bu konuda malumatım yoktur.

.neyse işte akvaryum gibi çekimler çok acayipti. uzay mekiğinin uzaydaki halleri, tamir görüntüleri, direkler falan üstüne üstüne geliyordu insanın. bunlar haricinde bilimsel olarak pek bir şey alamadık.

.ne kadar uzağa bakarsak o kadar geçmişi görürüz muhabbeti ile de bitirdiler. o kadar üstün körü yaptılar ki bunu insan hayret etti. nerde Journey to the Edge of the Universe nerde bunun son lafları...

--- spoiler ---