19 Ağustos 2018

Upgrade


amerigan filmi sandıydım ama avusturalya filmiymiş. o açıdan da tebrik etmek lazım. karakterin hareketine kitlenmiş kamera çekimlerini çok beğendim. senaryosu ilkin güzel, sonra fena değil, sonra ah ulan batıracaklar şimdi derken toparladılar ve güzel oldu. esas tiplerden esas kadın tipi hiç olmamış. filmde kadın oyuncu da pek yok ya yine de olmamış. aradaki bağı güzel yansıtamamışlar. görüntüleri, efektleri, müzikleri falan da iyidi. bundan iyisi can sağlığı işte. bilim kurgusu tamam ama korku filmi değildi. aksiyona tamam ama ancak gerilim filmi falan olur bu. ne diye korku demişler onu anlamadım. korku niyetine izlenmeyince pek keyifli, sonu da bence güzel bitiyor.

--- spoiler ---

.tabii sonu şaşırtmak için kadının intikamı meselesini esas olay yapmışlar, uzun süre bunla uğraşıyoruz, o yüzden en temel soru neden karısının öldüğü idi. onu güzel cevaplayamadılar. adamın vücudu eski model kalmış, hiç teknoloji değmemiş, o yüzden bu adamı seçmiş. iyi güzel ama karıyı niye öldürüyorsun? sadece adamı felç etse zaten kadın da tekrar yürümesi için bu teknolojiyi al derdi. kendisi bile karın olsa ne isterdi diye sordurmuş yani.

.sevgili stem bu açıdan biraz saçmaladı ama belki polisiye hikayesinde intikam mevzusu eklemese bunun özel engelleme kodunu kaldıracak adımları attıramayabilirdi. belki kurguyu bu şekilde toparlayabilirler ama üzerine basa basa söyleseler ancak ikna olabilirdik, onun yerine görmezden geldiler. zaten sen o kadar yapay zekasın, ne idüğü belirsiz bir hacker'ın eline mi bakıyorsun? kendin kırsana kodunu arkadaş, derdik.

.dünya aşırı teknolojiye geçmiş. otonom arabalar, bilgisayarlar, çeşit çeşit şeyler işte. bizim esas adam eski usul araba tamir ediyor, ilgilisine satıyor, hayatını böyle kazanıyor. evde eğleniyor gibi başlatıyorlar. karısıyla da çok saçma bir sohbet geçiriyorlar ya neyse işte. yaptığı arabayı teslime birlikte gidiyorlar. dönüşte olaylar başlıyor. otomatik arabaları hackleniyor, sonra karıyı öldürüp adamı felç bırakıyorlar. meğer bunların hepsini stem yapmış. o da işte kendini kontrolünü ele geçirmek içinmiş.

.güya süper çocuk gibi gösterilen zengin tip de onun uşağı olmuş. ilk başta bu yapay zekayı kim yapmış? niye bu eleman itaat etmiş, onu da çok anlamıyoruz. onun dediklerini yapıyor ve olaylar ilerliyor. son sahneye kadar esas kötü çocuk zannediyoruz ki zaten rakip teknoloji şirketi sahibi olarak önce karının katili kendi şirketi, sonra bu eleman olacak diye tahmin ediyoruz. neyse ki bu eleman değil de yapay zekası çıkıyor. o da bir şey yani.

.kafada ses, komutlar ve izin istemeler güzeldi. açıp kapatmalar, bar sahnesi ve işkence muhabbetleri de bir acayipti. dövüş sahneleri de pek tatlıydı. adam özür dileye dileye adam dövmeye başladı. 

.dedektif biraz gereksizdi, zaten çabuk yakalandı. sonunda dedektifi öldürmemek için çok çabaladı ama stem kontrolü ele geçirince kadını öldürdü, zengin oğlanı da zaten öldürdüydü. öyle artık ikinci filmi gerirse stem'in dünyayı ele geçirme planını yaparlar herhalde.

.bizim esas karakteri de karısının ölmediği bir hayale yolladı. tabii düşüncelerini bilemiyordu. öyle demişti en azından, bunu nasıl becerdi pek anlatmadılar ama şaşırtıcı son olsun diye böyle bir şey yapmışlar. insan bedeninde özgür bir yapay zeka oldu kendisi, helali hoş olsun.

--- spoiler ---