22 Haziran 2012

Earth: Making of A Planet


mevcut bulunan fosillerden ya da işte genel teorilerden yola çıkarak güzel sayılacak animasyonlar ile bezeyerek bir dünya tarihi yapmışlar 4.5 milyar yıl öncesinden şu zamana kadar. gaz ve tozdan günümüze gibi gibi. ellerine sağlık bir buçuk saat izletiyor tabi, az uyku getirdi ama belgesel ile ilgisi yoktur herhalde. tabi bir de devamlı yıkım döküm insanı üzüyor.

--- spoiler ---

.yeni ne öğrendik, ay ilk zamanlar yakınmış bunu bilmiyorduk. bir gezegen ile çarpıştığı teorisi tam kanıtlanmış herhalde onu kesin oturttuk yerine. birden fazla kere yer yüzündeki canlılar silinip süpürülmüş.

.zaman aralıkları inanılmaz tabi, 4.5 milyar yıldan başlatıp 650 milyon yıl civarlarına gelene kadar kıpraşan pek bir canlı olmaması çok acayip geliyor insana. aradaki inanılmaz boşlukları patır patır geçiyorlar.

.nerde ve nasıl olduğu konusunda daha çok bilgi lazım, bulunan fosilleri modelliyorlar ama ilk zamanlarda bile olsa daha çok çeşit olduğu bariz yani. ayrıca 2 milyar yıl oksijen pompalıyor bakteri kolonileri, bu da çok acayip.

.dünyadaki suyun tamamının  da gök taşları ile geldiği de bir teori idi sanki, yani bir kısmının geldiği söyleniyordu bir yandan gibi ama teoriler gibi değil de hikayeleme yöntemi ile yapıldığı için bir şeyi doğru kabul edip ona göre genel bir hikaye çizmişler işte.

.genel hikayeleri olabildiğince neden sonuca bağlamışlar, insansıların ayağa kalkmasını dikelen dağların yarattığı kuraklığa bağlamaları falan enterasan tabi, neden dikeldiği hakkında bir sürü teori vardı. yine birini almışlar. bir de nasıl sorusuna pek cevap yok.

.sırf afrika kıtasından ayrılma ve 200 insan ile dünyanın kalan nüfusunun yapılması gibi bir konuda bir sürü teori ve belgesel var idi. iki dakika da geçtiler bunu. tabi bunlara girecek olsalar bitiremezler idi orası da başka tabi. neyse güzel işte izledik feyz aldık.

--- spoiler ---