28 Şubat 2013

Beasts of the Southern Wild


filmi bir sürü nedenden ötürü pek beğenmedim. tamam dokunaklı bir hikaye, tamam oyunculuklarımız pek iyiler ama ne anlatıyor bu film arkadaş? neyi yüceltiyor, ne mesajı veriyor? toplamda verdiği mesajların büyük kısmına katılmak mümkün değil. anlattığı hikayenin de pek bir anlamı kalmıyor bu yüzden. hayat mücadelesinin ne kadarı onurludur? ne kadarı gereklidir bu meseleler üzerine kafa yorup iyice canımın sıkılmasına neden olmuş bir filmdir kendisi, bu yüzden kafa rahatken ille de izlenmek isteniyor ise izlensin yoksa boş yere bunaltıyor insanın içini.

--- spoiler ---

.bir kere evrenin dengesi, her şeyin yerli yerinde olmasından bahsediyor. en temel fikri bu bir kaç kez tekrar ediyor. ulan yok öyle bir şey, denge denen şey kısa zaman dilimlerinde görünen yanılsama sadece. bu kadar şey nasıl olmuş hepsi birbiri ile uyumlu diye düşünüp kafa patlatmaya gerek yok. iki dakikada olan şeyler değil ayrıca milyarlarca gezegende de olmamış yani. evrende denge değil kaos var yani, film daha bu muhabbetten canımı sıkmaya başlıyor.

.sonra yoksulluk olayı, hadi bir kısmının mücadelesi tamamdır da arkadaş çöplük içinde yaşayıp bir de çocuk büyütüyorsun. demez mi kimse sen ne yapıyorsun arkadaş. sosyal güvenliğidir, çocuk esirgemesidir yok mu bir şeyi? iyilik mi yapıyor bu sevgili babacık? kızına hayata karşı güçlü olmayı öğretiyor güya. ulan her şeyin bir sınırı var, hangi kafayı yaşıyorsun, hangi dünyaya bakıyorsun da sen çocuk yapmış üstüne yetiştirmeye kalkıyorsun. kusura bakmasın da sırf bu yüzden insan üzülüyor.

.sonra vay efendim neden şöyle neden böyle. seçkincilikle de ilgisi yok. bir sınırı olmalı herhalde. sırf çarpıcı olsun diye çöplüğü evin belleyip orada direniş göstermeyi onurlu bir şey olarak göremedim kusura bakmasınlar.

.fantastik bir şeyler olsun diye izlediydim aslında. ağır dram olacağı belliydi de hani baba hasta olur kız hayaller alemine dalar falan gibi ama pek bir şey olmadı bu anlamda. yaban domuzları ile burun buruna geldi o kadar. güçlü duruş sergiledi ve gittiler. eh peh ve yuh yani. neyse canımı sıktığı ile vurdum kafayı yattım. çok pis uykumu getirmiş.

--- spoiler ---