21 Ekim 2016

Lights Out


hoplatma konusunda pek başarılıymış. abiler çok keskin çekmişler, çok hızlı akıyor. haliyle korku sineması mantıksızlığı biraz var ama bir iki klişeyi aşabilmişler sanki. keyifle sıçratıyor, hafif etkiliyor. güzel de akıyor. ne bileyim son dönem güzel korku filmlerinden oldu kendisi. bu kadar bir beklentimiz yoktu, pek iyi geldi. tabii belki biraz daha uzatsalar. gizemi açıklarken biraz daha mantıklı bir yere oturtsalar şahane olacakmış, üstünkörü oldu. finali de bir yerden sonra insan tahmin ediyor. ona da bir ayar çekebilirlermiş, neyse ki en sona şaşırtmaca geyiği yapalım dememişler, ciddi iş olmuş. müzikleri, sesleri de hoştu. her şey yerli yerindeydi maşallah.

--- spoiler ---

.başlangıçta revolution dizisinden amca karakterini görüyoruz, esas karakter zannediyoruz ama pat diye adamı öldürüyorlar. hem da aniden yapıyorlar bunu. zaten ilk yardımcısının ışıkla imtihanından pat diye olayı kavrıyoruz.

.zaten kurbanların da pat diye olayı kavraması çok iyidi. filmin ismi, ışıkla başlangıcı ve şak diye yaratığnı ışıktan kaçar olması beklenmedik derecede hızlı gelişen garip olaylardı.

.filmin gizemi de hoş aslında, akıl sağlığı yerinde olmayan bir kadının çocukluk arkadaşı var imiş. hastanede kadın kötüyken hep yanında kalmış, iyileştiği zaman da ona zarar vermeye çalışmış, kötü halinden besleniyor gibi bir hali var.

.deri hastalığı varmış. ışığa çıkamıyormuş. babası da arkadaşından uzak tutacağı için onu intihar ettirmiş. şeytani olduğundan şüpheleniyorlarmış. deneysel bir tedavi yapmışlar. kızı toza çevirmişler. şimdi buradan bir şey anlamıyoruz. nedir yani? enerji mi oldu? toz mu oldu ne oldu? kadına bağlı olması ne demek?

.fiziksel bir varlığı var gibi, hala ışıkta derisi yanıyor ama diğer yandan anne karakterinin ölümü ile öldü. fiziksel mi değil mi? arada bir şey tutturmaya çalışmışlar ama açıklaması tam yok. bir de zaten deneysel tedavi yapıldığı vakit kocaman kadın değildi, büyümüş gibi görünüyor. anne karakterinin depresyonundan besleniyorsa kocasını öldürmeye nasıl ortaya çıktı? ha velet zaten annem kötü demişti ama o vakit adam yanındayken neden o kadar depresif olmuş diye de ekleyebiliriz.

.işte bu gizem çözümleri haricinde hikaye akıyor maşallahı var. esas kızımız, veledin ablası. anasının durumunu biliyor. kardeşini koruyor, sosyal hizmetler falandır filandır derken hızlı akıyor. hemen evlerine geliyorlar, ışıkları açıp  yatıyorlar ama işler karışıyor.

.bir de 8 aydır çakıştıkları eleman var, neyse ki iyi bir insan çıkıyor. polis getiriyor. bir korku filminde iş işten geçmeden polis geliyor lan, bu da ilktir herhalde. yine de bir işe yaramıyor ama çocuk ve eleman kurtuluyor. kız anasını kurtarmaya gidiyor ama diana buna izin vermiyor. kızını öldürecekken, kadın kendisini öldürüyor ve film öyle bitiyor. şimdi silah bu kadına etki etmiyor ama fiziksel bedeni olmamasından değil, silahın hafif ışık saçmasından ötürü gibi geliyor bana. siyah ışıkta ateş etmeyi deneseler belki işe yarayacaktı diye de eklemek istiyorum.

--- spoiler ---