25 Mart 2018

Thelma


avrupa sinemasına gönlümden bir puan fazla koptu. en azından sıkmadan, güzel çekimle, güzel müzikler bir hikayeyi başı sonu belli anlatabilmişler. sonundan çok etkilenmedim ama gelişimi çok iyidi. araya din mevzularını sıkıştırmaları da hoş olmuş. fantastik hikayeyi gerçek hayata  yedirmişler ama biraz fazla mı gerçekçi olmuş? gerçekçi yapalım derken biraz saçmalamışlar, hayat saçmalamaktır diyebilirler ama işte son düzlüğe girilince o saçmalamalar pek iyi hissettirmedi. halbuki kızın durumunu daha önce açığa çıkartıp daha güzel bir yere götürebilirlerdi. hem din vurgusuyla da devam ettirirlerdi daha da güzel olurdu.

--- spoiler ---

.geçmiş hikayesi bile normal hikayesinden iyidi. kızcağız küçükken güçlerini kontrol edemiyor, kardeşi daha minik bebekken önce koltuğun altına sonra da rüyada donmuş göle ışınlıyor. haliyle yavrucak ölüyor, aile dağılıyor. anne intihara teşebbüs ediyor felç kalıyor. baba da çözümü allah'da bulmuş. ona yönlendiriyor ama biraz mal işte.

.bu hikayeyi tabii film bitince öğreniyoruz. önce küçük kızın kafasına dayanmış silahla başlıyor, sonra işler karışıyor. kız üniversiteye gidiyor, kızın tekinden hoşlanıyor. lezbiyen hikayesini çok abartmamışlar ama cevapsız kalan bir soru vardı. bu kız diğerini arzu ettiği için mi sevdi yoksa kendinden mi öyleydi? kızcağız erkeklerle takılıyordu, bu cadı onu isteyince kızlara döndü. en azından bunu cevaplamak için zaman bıraksalar iyidi.

.üniversite hayatında dindar aileden gelen saçları toplu, bir kızcağız. tabii norveçlinin tutucusu da ancak bu kadar oluyor. yüzmelerini ihmal etmiyor öyle keyfine göre takılıyor. iki bira içtim baba diyor, bir şey olmaz kızım diyor. ailesi bunu devamlı kontrol altında tutuyor ama mevzu cadı olmasıymış işte.

.ilk krizini kütüphanede geçiriyor, kızı görünce bir haller geliyor altına işeyerek kriz geçiriyor. kriz yüzünden sonra tanışıyorlar ediyorlar. birlikte uyuyorlar falan ama bir yakınlaşma yok. sonra bir gün modern sanat gösterisinde diğer kız ellerine hakim olamayıp kızın üzerinde gezdiriyor. bu çok heyecanlanıyor, az daha tepelerindeki aleti üzerlerine düşürecek. neyse ki kaçıyor, kız arkasından geliyor, öpüşüyorlar falan derken bir şey olmuyor. kızdan uzaklaşıyor. günah işledim konuşmasını duvara karşı yapıyor.

.derken bunun krizleri için testlere geçiyorlar. epilepsiden şüpheleniyorlar. tetiklemek için bir sürü metot deniyorlar, en son mevzu erkek arkadaşlara falan gelince bu çıldırıyor, hastanedeki olduğu yerden sevdiği kızı camın içine doğru yok ediyor. nasıl bir manyaklıksa artık. bir tek saç kılı camın içine geçmiş şekilde kalıyor.

.kızın ortadan kaybolduğunu fark etme sürecini çok uzatmışlar, hep buralardan kısıp sona ekleyebilirlerdi. işte ailesine anlatıyor, ailesi zaten durumu biliyor. çayına ilaç atmışlar, uyuşturuyorlar. kendisinden korumaya çalışıyorlar güya, ilaca boğuyorlar. adam kendi annesine de aynısını yapmış. kadın bitki gibi olmuş çıkmış. 

.kız bu durumda çok isyan etmiyor ama bir uykusunda yine kardeşini öldürdüğü gibi babasını öldürüyor. sahne pek güzeldi. adam gölün ortasında kendinden yanmaya başlıyor. suya atlayınca sönüyor ama kafayı çıkarınca tekrar yanıyor. öyle ölüp gidiyor. bunu fark edince kendini suya atıyor, ölmeye çalışıyor sanki ama kıyıya gelip öksürünce ağzından bir kuş çıkıyor. 

.yılandır şudur budur, devamlı bunun ağzına kaçıyor. anlatımdan mıdır? cadılıktan mıdır bilmiyorum. kuş canlanıyor, oradan güçlerinin biraz farkına varıyor herhalde. yok ettiği kızı kurtardığını anlıyoruz, telefonu tekrar çalıyor. annesini evden giderken tedavi ediyor. kadın ayağa kalkıyor. kızla tekrar buluşup enseden buse kondrumaya geçiyorlar ve film alçaldığı yüksek çekimlerden tekrar yükselerek bitiyor. insanların ufaklığını hissettirip öyle bitiriyorlar herhalde.

.arada cadılık meselelerin bu epilepsi olmayan nöbetlere bağlanan bir hikayesi de var, youtube'dan google'a facebook'tan instagram'a hepsi vardı. cadıların olayı buymuş. daha az dramlı hikayede bir yerden sonra kızın güçlerini kullanması daha uzun tutulabilirdi. en azından ailesi bunu kontrol etmek için bir yol arayabilirdi, onun yerine devamlı öldürmeyi düşünüyorlar. kız da kendi kendine kontrol etmeyi mi öğreniyor? işte son kısımda bunların hepsini çok hızlı geçip bitiriyorlar.

--- spoiler ---