7 Eylül 2018

First Reformed


başka herhangi bir şekilde bitse film o kadar kötü olmayacakken bu son ile filmi mahvetmişler. resmen boşa gitmiş. o kadar dialog, o kadar mesaj çöp olmuş. kimse nasıl uyarmamış? hiç mi aklı başında bir abimiz yok, abicim o kadar uğraştık, o kadar mesaj verdik. şu sonu biraz düzgün yapalım. ne anlatıyoruz ki şimdi biz dememişler mi? tamam salak saçma bir canlı bomba hikayesi de kötüydü ama bundan kötü olamazdı. oyunculuklar desen esas eleman ethan hawke haricinde şaka gibi olmuş. yan tipler zaten genelde öyle. bir de üzerinde sabit kamera ile vermişler suratlarına çekimi, pek olmamış. durağan film için belki ideal bir çekim ama oyunculuklar kötü olunca çok sırıtmış. 

--- spoiler ---

.esas rahibimiz kendine dikenli teller dolayıp karıyı niye öpüyor? nasıl burada bitirirsiniz? hani olay yaratacaktı? baştan sona kilisenin 250. yıl dönümü diye etkinlik tasarlıyorlar. bunu göremeden film bitiyor. bu açıdan bile salakça oldu.

.adam ilk canlı bomba yeleği giydi, baktı karı geliyor çıkarttı. sonra intihar edeyim bari olay olsun dedi. çekti dikenli telleri üzerine, tam temizlik malzemesi içecekti ki, karı geldi. koştu uzunca öpüştüler, kamera döndü de döndü ve film bitti. bu nasıl üst düzey bitiriş böyle, filmi mahvetti.

.çok üst düzey bir bilgi verdiler sanırım, sevgi falan mı? bu iki tip arasındaki yakınlaşma da çok saçmaydı. bir gece kadın panik atak geçiriyorum diye gelip, üstüste yatıp sakinleştiler. önce galaksilerde, sonra dünyada gezintiye çıktılar. orada dünyayı mahvettik temalı görüntülerini gördük. bir sürü salak saçma görüntüler. zaten işleyememişler bir de böyle aptalca bir yakınlaşma.

.bu kadın, kendini dünya kötüye gidiyor diye öldüren adamın hamile karısı. senin rahiple işin ne arkadaş? kadın kocası kötü durumda diye rahibi çağırıyor, konuşup onu yatıştıracak güya, adam beynini patlatıyor. beyin tanelerini ormana saçıyor ama sonra dönüp karısı ile yakınlaşıyor.

.öncesinde canlı bomba eylemi için yeleği buluyorlar. yelek ortadan kaybolunca belki telaş edip kendini öldürdü? olamaz mı yani? hiç bahsini bile açmıyorlar. kadın nerdeyse hiç üzülmüyor. salak saçma bir törenle adamı yolcu ediyorlar. 

.sonra bizim rahip intihar eden adamın kafası ile düşünmeye başlıyor. bunca zaman sanki küresel ısınmayı duymadı, şimdi kafaya dank ediyor. kilise ağzı ile zenginlerin desteklendiğini falan görüyor. büyük şirketler içinde 250. yıl etkinliğine katılacaklar olduğunu da görünce zaten filmin yarısında bu kendini olay sırasında patlatacak diyoruz. patlatsa yine basit olacak, saçma olacak, peder canlı bomba olmuş olacak ama patlatmayınca da kötü oldu. en azından bir nükteli intihar eylemi gerçekleştirebilirdi. kendine güzelce dikenli tel de sardıydı. sonra niye vazgeçti de öpücüğe döndü? bunu nasıl akıl ettiler de yaptılar, resmen sinirlerim bozuldu.

--- spoiler ---