24 Aralık 2014

El secreto de sus ojos


aynı konudan amerikan filmi olsa bu puanı alamazdı bence, tamam görüntüler güzel. muhabbetler hoş, oyuncularımız da iyiler ama gizemli filmin finaline iyice şaşırmak lazım ki bir yeri olsun. beni çok şaşırtmadı, fena değildi. filmin akışını daha hızlı tutsalar sona daha çarpıcı gelebilirmişiz belki. arjantinli abilerden izlediğim ilk film olmuş sanırım, ispanya ortak yapımı imiş ama yine de bunu da ekleyeyim dedim. hafif bir polisiye, arkaplanda yıllanmış bir aşk hikayesi izlenmek isteniyorsa işe yarayabilir. imdb puanının beklentisi ile izlenirse yetersiz kalıyor.

--- spoiler ---

.hani ölmesin de sürünsün derler ya, ölüm senin için kolay olur falan onun üzerine film yapmış abilerimiz. karısını çok seven bir adamcağız var, bir gün bu adamcağız yokken eski tanıdıklardan birisi evlerine gelir ve karısına hunharca tecavüz edip öldürür.

.daha sonra tam olarak ne iş yaptığını anlayamadığım esas abimiz fotoğraflardan da yola çıkarak bu adamı yakalar ama kendisi muhbir diye tekrar salınır. bu sırada dışarı çıkıp kendini yakalatanların peşine düşer, esas abimizin arkadaşını öldürür. esas abimiz kaçar ve aradan 25 yıl geçer.

.olayların romanını yazacağım muhabbetine tekrar olaylar anlatılır, eski kahramanlar ile konuşulur falan derken aşk böceği sevgili kocaya gelir ve bir işler karıştırdığı hissi yayılır ortama. meğer adam vakti zamanında tecavüzcü tipi yakalamış ve kendi kişisel hapsanesine atmış, 25 yıldır da hiç konuşmuyormuş adamla. böylesi bir cezayı uygun görmüş hehe. tamam sağlam ceza ama aynı zamanda başka acı verici şeyler de yapabilirdi ne bileyim sadece sessizlik işkencesi yeterli gelmedi.

.üstelik tamamen kişiye bağlı bir şey, adam nasıl mücadele edeceğini bulursa hiç de koymayabilir. üstelik hapishane dediği iki demirden parmaklık, kaçmayı falan denememiş mi bunca yıl? o kısımları pek iyi düşünmemişler sanki.

.filmin arkaplanında bir aşk hikayesi de dönüyor. esas adam mahkeme katibi mi desen? suçluları araştırıyor, savcı yardımcısı mı desen öyle bir kolluk görevlisi gibi de değil, nasıl bir adalet sistemi ben çözemedim. zaten soruşturma faslı komik düzeyde derme çatma ilerliyor. bir tane küçük köpeğin bunu ısırması dahil komikti.

.arkadaşı meselesi fena değildi, esas abimizi öldürmeye gelenlerin önüne atmış kendini ama bir tek fotoğraf çevirmekle mi kandırdın yani, insan öldüreceği adamdan emin olmaz mı lan? hani insan hayatına değer vermekten değil de işi bitirmek açısından, burası da bir miktar zorlama idi.

.neyse öyle geldi geçti bir film, yaşlandırma makyajları iyidi ama arkada çay kahve getiren ve devamlı azarladıkları eleman pek yaşlanmamıştı. 25 yıl sonuçta insan değişir, onu atlamışlar sanki.

--- spoiler ---