16 Ocak 2019

Suspiria


yaşlı adamın ilk kez eski evine giderken çalan müzik pek hüzünlüydü, genel enstantane de güzel aslında ama filmin konusu nedir? göndermelerden konu göremedim ben. eski bir film varmış. trailer'ına baktım da onun renkler daha güzelmiş sanki. bu filmin cansız bir rengi vardı. amazon studio'larının sorunu bu sanırım ama gerisini bilmiyorum. esas kadın tilda swinton üç farklı rolde oynamış. hemen olmasa da fark ettim izlerken, sanki filmi bunun için yapmışlar gibi. başka bir numarası da yok. aptal saptal modern dans gösterileri, biraz çıplak karı koyalım bu da sanat olsun diyor. son kısımlarda sanat bu değil diye de ekliyor, çığırıyor... mevzu bundan mı ibaret? bu mallar bize ne anlatmak istiyor? fantastik hikayeyi hikaye olsun diye kaktırıp, yaşlı adamın hikayesini ne diye yaptıklarını anlamadığım için filmi sevemedim. zaten süresi de 2,5 saati bulan filmin çok iyi olması lazım. o kadar vakti çalıyor, hayatımız boş mu o kadar vakit öldürüp de memnun kalmayalım?

--- spoiler ---

.cadılık olaylarının temeli yok, ilk deliren kızla başlıyor olaylar ki kendisi yine son dönem popüler tiplerdendi, yan rol olarak takılmış. esas kızın tipi pek aşina olmadığımız bir tip, onu da bu filme ayırmışlar herhalde.

.amerikalı bir kızcağız, berlin'de dans okuluna gelir ve hepsi cadı çıkar, olaylar böyle gelişir. kızın ilk dansında önceki başrol dansçısı neden oradan oraya savrulur? bunu anlayamayız. blanc dedikleri tip mi kanalize  ediyor? bu mal cadıların özellikleri nelerdir? bu konuda açıklama yapmıyorlar.

.üç anadan bahsediyorlar. mevzu markos ile blanc arasındaymış gibi geçiyor. en son suspiria çıkıyor, o da bizim esas kızmış. diğerlerini öldürüyor ve film bitiyor. bu kadar kısa bir hikayesi var ama 2,5 saat anlatıyorlar işte.

.bir de delirmiş kızın pskiyatristi var, o da tabii erkek rolünde oynayan bir kadın. adamı çıplak gösterirken bir takma pipi de eklemeyi ihmal etmemişler. pipi görünen filmler listesi yaparsam eğer bunu da koymam gerekir. cadılar polislerin pipileriyle oynuyor deyince de komik oluyor mesela.

.bu yaşlı adamın oradan oraya gidişi, kaybolan kızı arayışı haricinde bir de geçmiş hikayesi var. nedir ki bu? karısı yahudi miymiş? bir şeyler olmuş da araya almanya'da yahudi sokalım gibi olmuş. çok gereksiz olmuş.

.esas kızın baştan beri özelliği neydi? anasından çıkarken de sakat bırakmış, o ara görüntü kırmızıya dönmüş gibi gösterdiler ama tam olarak bağlamadılar. ona bari bir temellendirme ekleseler iyidi.

.en son çıplak kızların tapınmalı dans figürleri eşliğinde olaylar gerçekleşti. çok gergin sahnelerdi aslında. baştan sona bir gerginlik vardı. dansla korkuyu birleştirmeleri iyi ama cadılık nedir? orası biraz baştan savma olmuş.

.sanata gönderme, markos'un lafları ve genel olarak bir belirsiz haller de çok manalı gelmedi. mesela dinin de toplu halüsinasyon görmesi, hitler zamanı insanların da böyle olduğundan bahsetmesi falan fazla bir değer taşımadı. daha iyi muhabbetler olabilirdi. madem hikaye koymadın, bari mana koyaydın arkadaş.

--- spoiler ---