27 Ağustos 2018

Aus dem Nichts


fatih akın yönetmenmiş. aynı zamanda senaryo yazarlarından biri. türk karakterler hiç olmamış. velet tipi hiç olmamış. esas kadın karakter bu kadar iyi olmasa, film izlenmez. tamam film onun üzerine belki ama ne bileyim yan karakterler çok sığ kalmış, çok yapay oynamışlar. neden böyle yapmış anlamadım. parasının hepsini esas oyuncuya harcamış da diğerleri sülalesinden oynatmış gibi. yunan tipler de çok kötüydü, yan almanlar da öyle. bir tek esas karakterin en iyi arkadaşı fena değildi. resmen sayılı iyi tipleme var. biraz politik mesajlı, zorlama sonlu bir film yapmışlar. olası sonlar içinde yine kötü denemez ama yine de ne bileyim iyi ki bu filmi izledik diyemiyor insan.

--- spoiler ---

.nuri şekerci ismini çok aramışlar mı merak ettim. almanlar da şekerci derken komik oluyor. bundan yapmışlardır belki. uyuşturucudan içeri girmiş bir türk (esasında kürt), alman bir kadınla evlenip çocuk yapıyor. bombalı bir saldırıda çocuk ve adam ölüyor, kadın da geride gözü yaşlı kalıyor. mevzu bu.

.nazi bağlantısı saçmaydı. politik kısmı başka yerlere gidecek, türk-kürt olayına gidecek sandım ama gitti nazilere gitti. adam kendi ülkesinde almanları eleştiriyor. bak sen şu arkadaşa, demokrasileri de pek gelişmiş canım.

.adalet sistemleri, mahkeme salonları falan komikti. ortaya tanık oturuyor. arkadan avukat konuşuyor, ona geriye dönmek zorunda falan kalıyor. bu ne lan? hem bir el kaldırıyor da konuşuyor. bir kaldırmıyor, bir hayli saçmaydı.

.tüm kanıtlar suçlu olduklarını gösteriyor ama şüpheden sanık yararlanır falan olsa gerek. bir ilke ile bunlar suçlu değildir diyor. yunan bir tip çıkıyor. olay olduğu sırada benlelerdi diyor. garajlarının anahtarı dışardaymış, başka birinin ulaşabilmesi mümkün diyor. kadın olay anında kızı gördüydü, kafası güzel yanlış görmüştür diyor. böyle salak şey mi olur? çok mu düşündüler bunu senaryosunu acaba?

.sonuçta suçlu bulunsalar cezalarını çekseler çarpıcı bir film olmaz. onun yerine salınsınlar, yunanistana gitsinler. biraz yunan manzarası çekelim, sonra da yaslı karıyı canlı bomba gibi kullanalım demişler. kadın niye kendini patlattı arkadaş?

.ilkin sadece onları patlacaktı. onlardan bir farkın kalmaz dememizi duyar gibi oldu, kendini patlattı. bu açıdan makul gibi ama sadece çarpıcılık için böyle bir şey uydurmuşlar. hem bir dialogu falan da yok. sadece ortalıkta geziyor, bir yerden sonra çok üzgün, salak avukatı ile konuşuyor. her şey için teşekkür ediyor. neye teşekkür ediyorsa, avukatlığı tam bir beceriksizlikti. üstelik üst yargı organları vardı, temyiz vardı, onları geçiyorlar. kadın elemanları eliyle koymuş gibi buluyor. iki saniyede bombasını yapıyor ve hep birlikte ölüyorlar. elemanların internete fotoğraf koyması da senaryo eksikliği, bu kadar kolay bulup gidip mekanda sorması da aynı şekilde mallık. detaylı düşündürmemişler.

--- spoiler ---