21 Ağustos 2018

The Endless


pek bir numarası yok. 2012 yılında yapılmış resoluiton adlı film ile bağlantısı varmış ama sanırım tam olarak devam filmi gibi değil. sadece ondaki hikaye bu filmdeki bir kısımda geçiyor. belki daha çok şeyi anlatıyor olabilirler ama filmin sonu pek bir cevap olmadı. belki başka film için böyle açık bıraktılar ama madem cevaplamayacaksın ne diye o kadar gizem yaratıyorsun ki? mevzuyu anlatmamaları yani gizli bir şeyler olması bir yere kadar iyi ama sonunda bir yere bağlamadıklarından o kadar da iyi olmadı. düşük bütçeli, efektleri falan iyi değil. esas kafadar tipler kendileri çekip oynuyor gibi. çok özellikli bir tarafı yok ama işte izleniyor.

--- spoiler ---

.son kısımda görünen ay, döndü içindeki aya benziyordu. tamam her ay benzer ama son çıkan ayın bir parçası gibiydi. bu kardeşler hala döndüden çıkamadı mı? yoksa ailenin önemini anlayarak çıktı mı? kesin bir bilgi yok.

.son kısımda aile güzellemesi, kararlarına saygı duymaması. kardeşini kendi yaptığı seçim ile on yıl yaşatması ama hayatını sevmemesi falan filan gibi şeyler var. dialoglar bir yerden sonra saçma yani, hele hele diğerleri yükselip yok olacak. koşturmaları lazımdı.

.ondan öncesinde de sonsuza kadar yaşamayı, bu şekilde döngüsel yaşamayı hayatın rutini ile kıyaslıyorlar. adamların en büyük mesajı bu. hatta filmi bunun için bile yapmış olabilirler. o yüzden biraz yetersiz geldi bana. 

.film başlıyor, tarikat filmi olacak gibi, sapık mapık acayip işler olur gibi geliyor ama onun yerine salak saçma bir şey oluyor. ufo tarikatı, insanları kısırlaştırıyorlar diye başlatıyorlar. içerdeki tipler de bir şeylerle uğraşıp bir anlam arayışındalar. en baştaki tip bir formül yazmış tahtaya onu çözmeye çalışıyor.

.resim yapan karı bir şeyler anlatmaya çalışıyor. giysi yapan karı, sihirbazlık yapan adam falan filan derken pek de iyi tiplemeler olmamış. devamlı sırıtan biri var. kapıda onu görünce manyak bu tarikat diyorsun ama pek bir şey çıkmıyor.

.büyük kardeş mekandan ayrılmak istiyor, küçük kardeş kabul görüp sevildiğinden dolayı bu döngüde yaşamak istiyor. kimse de yukardaki uzaylı mı? nasıl bir güç? neden burada kalalım, bu insanların derdi ne falan gibi bir şey sormuyor.

.bir sinirli eleman var, devamlı kendini öldürüyor. büyük kardeş aküsü bitik arabayla gidemeyince kaybolup bunun mekana giriyor. oradan adama silah bulmak için çizdiği haritadan resolution filminin konusundaki tiplere geliyor. oradaki adamın karısı da diğerlerine sessiz olun notu bırakan kadın, en üzgün karakter bu yani. niyeyse eleman karını gördüm falan demiyor. evi yakıp döngüyü sıfırlıyorlar.

.silahı alıp eleman götürüyorlar, o da kampa geri dönüş için tekrar harita çizmiş. derken bunlar biraz muhabbeti fazla kaçırıyorlar. vardıklarında herkes gitmiş. bir biracı abimiz var. onun döngüsü başka herhalde. mayaları içerde tuttuk dedikleri yerin kapısındaki kilidi kaldırıyorlar. içerde tonlarca kaset, uzaylı kardeşimiz her şeyi kaydetmiş. abisinin göle daldığı, atış yaptıklarında bir şey vurdum dediği zamanlar. en son yükselişleri derken bunlar korkup kaçıyor.

.tüm mekanı yok edip sıfırlama niyetinde gibi. bunlar da araba ile kaçacaklar ama akü bitmiş. vurdurmaları gerekiyor. o ara yine abi kardeş ve aile dialogu, arka tarafta dünya yıkılıyor, sıfırlanıyor. bunların hepsi mesaj olabilir ama ne bileyim saçma biraz. sonra kuşların çarpıp öldüğü bir balon gibi bir yer. normalde döngüler bunun içinde oluyor. uzay zaman balonu gibi ama ne hikmetse araba ile çarpıp ölecekler derken pat diye kurtuluyorlar. diğerleri de bunların arkasından yarı hüzünlü, yarı gururlu bakış atıyor ve film öyle bitiyor.

.bunlar ölse, başta araba kazasından bahsetmişlerdi. ailesi ölmüş, kardeşler kurtulmuş. bu tarikat onlara bakmış falan filan işte. buradan bir döngüye bağlasalar daha anlamlı olurdu. bunların bu kadar kolay döngüden çıkmalarına rağmen diğerlerinin çıkamaması da hiç olmuyor işte. bir yere bağlamadılar hiç bir mevzuyu. öyle kaldı gitti.

--- spoiler ---