4 Nisan 2018

Molly's Game


bana komple goygoylama bir film gibi geldi. hele yargıcın son sözleri kitap yazmış kadının hayatına dahil olup efsaneleşmek gibiymiş. bunun hayatını ilerde film yaparlar, o zaman benim hakkımda güzel konuşurlar der gibi davranmış. benim kuruntum olabilir ama biraz abartıydı. anlatımı çok aşırıydı. devamlı bir konuşma devamlı bir betimleme, devamlı teknik bir şeyler söyleme. sanki biz konuya vakıf olmak zorundayız. ne yapıyorsan yavaş anlatsana, tane tane anlayalım. onun yerine gürültüye getirmişler. bir tek baba kız kaynaşma sahnesi iyidi diyebilirim, geri kalanlardan pek bir haz almadım. devamlı kadın üzerinden film devrişme çabalarıydı. biyografi demişler ama sonunda gerçek tipleri de göremedik, öyle bitti gitti işte. izlenmese de olabilecekmiş.

--- spoiler ---

.kayak ile başlıyor, serbest stil kayakçı bir kız ve babası. çok sert bir insanmış. kızı zorlamış da falanmış filanmış. sonra olimpiyatta bir dal parçası yüzünden düşmüş kaybetmiş, hukuk okumaya başlamış ama bırakmış. gel zaman git zaman salak salak işlerin içinde, salak bir adamın sekreteri iken poker oyunları düzenleyiciliğine geçmiş.

.önce yanında çalıştığı adama kazık atmış, sonra zenginlerin kirli çıkısı olmuş. buna operasyon düzenlemişler. paralarını almışlar. film hapse girmesi tehlikesi altında başlıyor. kendine avukat falan buluyor. zenci abimiz kitapta zenci simidi yerine fakir simidi demesine takılıyor, öyle güya bir şeyler anlatmaya çalışmışlar ama gümbürtüye gitmiş.

.poker oyunları düzenlemek yasa dışı değilmiş de komisyon almak yasa dışıymış. bir kere almış, iki sene önceymiş. bol bol da uyuşturucu kullanmış. mevzular böylemiş ama sonra iyilik perisi gibi insanları kumara alıştırdım diye kendini suçlu görüyor.

.buna bir sürü anlaşma öneriyorlar. bir sürü para (aslında kendi parası) öneriyorlar ama kabul etmiyor. suçlu olduğunu söylüyor, hakim de suçsuz buluyor. borsadaki itler senden daha suçludur diyor ve mesele kapanıyor. parasına ne olduğunu tam anlamadım. parasını niye geri vermediler onu anlamadım. avukat parasını falan ödeyemedim diyordu. bir de yine vergi borcu falan çıkarmışlar. oralar baya saçmaydı artık.

.babası ile sıkıntısı büyüktü işte. zorlayıcı baba figürü, üstelik psikiyatri profesörü falanmış. kızını üç senelik terapistini iki saniyede yapıyor. meğer bu kadın beş yaşındayken babasının aldattığını görmüş. o zaman anlamamış ama sonradan ortaya çıkmış, araları bundan bozukmuş. neden beni az seviyorsun sorusunun cevabı da buydu. aile dramı falan da eklediler. zaten romantizm falan yoktu, onun yerine aile sevgisi koymuş oldular. kadının hayatında bunca zaman kimse olmamış mı? onu da es geçmiş oldular.

.sonuçta poker filmi falan da değildi, insanlarla arası iyi. o yüzden kendine doğru düzgün güvenlik bile tutmayan birinin ağzının burnunun kırılmasını izledik. bunca zaman o kadar para döndür, kendi güvenliğini salak bir adama bırak. çok aptalcaydı. başına az bile gelmiş.

--- spoiler ---