11 Kasım 2018

Mission to the Sun


haberlerde falan hiç duymadık, adamlar güneşe sonda göndermiş. bunun belgeselini de hazır etmiş. 5 kasım'da varmış hatta. sadece bu kadarının belgeseliymiş. çok büyük sorular ve gizemlerle başlatıp bir şey cevaplamadan bitiriyorlar ama yine de güzel belgesel. belgesel için de bu bir spoiler oldu ama ne bileyim yine de izlenir. zaten adamlar yapım ve gönderim sürecini anlatmak istemişler. yine ellerine yüzlerine bulaştırmamışlar. nasa iyice öğrendi bu işi. bir de hani bunların paraları kesildiydi? artık kaynak sağlanmayacaktı? spacex'e falan kaldıydı iş? adamlar böyle bir projeden ne gibi bir ekonomik fayda sağlıyor diye insan merak ediyor. yoksa samimi kaşif duyguları mı var? yoktur herhalde öyle bir şey.

--- spoiler ---

.güneşin yüzeyi, tacındaki sıcaklığa göre çok serin bir yermiş. bu da fizik kuralların aykırı bir gizem oluşturuyormuş. yüzeye 6bin derece sıcaklıkta diyorlar, tacındaki sıcaklıklar milyon dereceleri buluyor diyorlar. tabii sonda bu kadar yaklaşmayacaktır.

.gösterdiklerine göre 1-2bin dereceye dayanacak bir kalkan geliştiriyorlar, ve güneşin kıyısına doğru gönderiyorlar. zamanla yörüngede daha fazla yakınlaştıracaklarmış. belki o zaman daha yüksek sıcaklıklara dayanacak şekilde tasarlamışlardır.

.zaten güneşe direkt bakan tek aygıt, ışık kapları dedikleri kap. sanırım başka bir şey de diyorlardı ama dayanıklı maddelerden güneşe dayanıklı kap yapmışlar. bunu da fransadaki güneş panellerinde test etmişler. 3500 derece için test etmişler. artık yaptık diyorlar, inanmamız mecburi.

.zaten adamlar sondayı uzaya gönderdikten sonra sinyal almadan önce bile animasyonları hazırlamışlar. kendileri de son hali göremiyorlar, ilerledikçe zaten sinyaller bile işe yaramıyor. güneş parazit yaratıyormuş. madem öyle veriler nasıl gelecek diyoruz ama onu cevaplamıyorlar.

.bir bakıma güneşten korunmak için öncelikle kalkanını ön tarafta tutacak yapay zekaya sahip olduğunu anlıyoruz. rotası da zaten önceden belirlenmiş, bu rotada kalmak için ince hesap yaptıkları bariz.

.venüsten ani dönüş yapıp güneşe gitmek için keskin nişancı ile hesap yaptırıp ateş etmeye benzettiler.  tabii ki öyle bir şey değil ama genel mantığı anlatmak için doldurmuşlar görüntüleri.

.ince iş olduğu belli, bunca zaman öncesinde de hepsini tasarlamışlar. kalkıştan sonra sinyal alamayıp, motorlar ateşlendikten sonra sinyal almaları, yola çıkış ve ayarı bir şekilde opsiyonlu yapmış olmaları ile ilgilidir herhalde. açıklama yapmadılar.

.sonuç olarak adamlar 50-60 yıllık bir hayali gerçekleştirmiş. güneşe sonda göndermiş. yıldızlar açısından güzel bilgilerle gelmelerini umuyoruz. şimdilik yeni bir bilgi vermediler. olayın kendisi bile merak uyandırıcı olduğundan, bir de zaten ellerinde hazır animasyonlar olduğundan basmışlar belgeselini.

--- spoiler ---