27 Mayıs 2018

Thoroughbreds


tadında bir sanat filmi yapmışlar. tabii tam sanat filmi midir bilmiyorum ama arada sahne sabit kalıp arkada işler olduğuna göre bir ucundan sanat yapmış olabilirler. görüntüler, müzikler ve hikayenin akışı güzel. mesaj verelim diye hikayeyi öldürmemişler. akmayan sıkıcı bir film yapalım da sanat olsun da dememişler. esas karakterler de iyi, zaten az karakter var. tüm film iki kız üzerine. biri korku filmlerinden gördüğümüz, diğeri de bates motel'den gördüğümüz tip. filme yakışmışlar. psikolojik gerilimli, sosyal hayattan kopuk ve mesajlı tiplerin olduğu bir film izlemek için güzel bir alternatif olmuş. süresini de tadında tutmuşlar, öyle arada güldürdü bile. sağolsunlar var olsunlar.

--- spoiler ---

.hissiyatı olmayan insanın öyküsü. genelde seri katillere falan yapıyorlardı. bilindik bir mesele ama güzel işlemişler. tabii madem mutluluğu hissetmiyorsun o halde hayatının yaşamaya değer olup olmadığını daha önce sormuş olması gerekirdi. tam o an sorup cevaplayıp hayatını karartması da enterasan.

.esasında kız ölse çok daha acayip olurdu. hem intihar etmiş olurdu, net mesaj olurdu hem de diğer kızın işini halletmiş olurdu. tabii bu durumda en hastalıklısı, sağlıklı görünen zengin babalı kız oluyor.

.intihar etmeyip hayatını karartmak, akıl hastanesinde hayatına devam etmek de inanılmaz bir tercih, bir anlamda anormal bir tercih ama onu da rüyasında normal insanların akıllı telefonlarında yok olup, hayatın atlara kalmasından dem vurmak için yapmış olabilirler.

.at meselesi zaten ayrı bir psikolojik gerilim. hasta atını kendisi öldürüyor ama baya çabalattırıyor hayvanı. annesi veterinere götürmüyormuş, ipleri eline almış. ilaç iyi çıkmamış, debelenmeye başlamış. sonra bıçakla felç bırakmış. debelenmeler kesilmiş, sonra da anladığım kadarıyla boynunu kesip kırmış. fotoğraflarını falan göstermediler neyse ki.

.böyle bir psikolojide bir insan evladı. derslerinde yardımcı olsun diye çocukluk arkadaşı, zengin üvey babalı diğer kıza geliyor. ilk sohbetler komik. sahte ağlama da komik, ilk dürüst olduğu andaki banyo meselesi ve hazır cevapları da komik.

.filmin güzel akışını bu dialoglar sağlıyor. tabii babasını öldürtmek için katil tutma hikayesi pek olmamış. elemanın yapmayacağı zaten belli. belki onunla muhabbetleri için özel yapmışlar ama onun da kafasına abajur patlatıp, espiriler yapıyorlar. gülmeden bunca espiriyi nasıl yapıyor? 

.en son at fotoğrafına bakarak biraz güldü, belki o rüyadan sonra bir miktar hisleri kendine gelmiştir. vurguladıkları şeyler iyidi aslında. bunca zaman bu kafada birinin kimseye zarar vermemesi de garip. iyi olmak için daha çok çabalamam gerekiyor diyor, hakkı var. kendisi bile öldürmedi ama arkadaşı için kabul etmiş oldu. bu açıdan da güzel denebilir.

--- spoiler ---