9 Aralık 2014

Dracula Untold


öyle milli damarım kuvvetli değildir ama filme kıl olmamak için zor tuttum kendimi. tamam fantastik kurgulu, tarihsel bir bilgi beklemiyoruz kendilerinden ama bize "untold" deyip de böyle bir bilgi kaktırıyorlarsa vay halimize. tarihsel olarak zaten olaylar bu şekilde gelişmemiş, ona şüphe yok. osmanlılar açısından bakılınca çok iyilerdi, çok merhametlilerdi. adamları çok tatlı kesmişler diye de düşünmüyorum zaten bir kaç noktada karşı tarafın hissiyatını yansıtmışlar ama işte olmamış. hiç tarihsel bir hikaye olmasa sadece normal fantastik bir hikaye olsa dahi bin tane aksaklık var. vampir hikayeleri açısından da bir yere oturtamadım. kafalarına göre bir vampirlik bulmuşlar. ne bileyim türü severim ama filmi sevemedim. bir tek görüntüler fena değildi.

--- spoiler ---

.şimdi bizim dracula abimizin ne özelliği var ki insanlığını muhafaza etmiş de diğerleri birden kana susamış vampir olmuşlar? bunun açıklaması yok, son sahneler o yüzden tamamen çöp olmuş.

.hani kendisi ilk vampir de değilmiş, normalde ilk vampir diye biliriz (bunu da vampir hikayeleri açısından bir yere oturtamadım). ilkten sonra kendi kanından vampir yaptıkları kana susamış mı oluyor yani? böyle bir mantık olabilir mi? üstelik gökyüzünü kontrol etme falan nedir? yarasa mıydı onlar? yarasa da yaramasa da böyle bir güç nerden çıktı yahu?

.gündüz vakti saldırılıyor ama güneş görünmediğinden ortada vampirler cirit atıyor, bunu da hiç bir yere oturtamadım. karısının düşüş sahnesi de komikti. adam kuş olup uçabiliyor ama ters olarak süzülen karısını yakalayamıyor. mümkün mü? hadi yakalayamadı yere sekince niye çat ölmüyor? bu nasıl hikmettir böyle? hadi öldü diyelim gelecekti karısının ikizi de nedir? o muhabbeti de gram anlamadım. reenkarnasyona mı gönderme yapmışlar?

.fatih sultan mehmet meselesine hiç girmeye bile lüzum yok. adamlar padişahı öldürmüş iyi güzel de öncelikle gümüş ve tahta kazığın vampir öldürdüğünü biliyor ama haçın etkisini falan hiç duymamış herhalde? bir de haçla kovdursalar iyi olacakmış hehe. pederin vampir arasına haçla dalış ve diğer tarafta "haçsız" orduların yenmiş (emilmiş demekl azım) olması da çok göndermeli saçmalıktı bu yüzden.

.ha gümüş meselesi ve kazık sokacakken yarasa moduna geçmesi tamam iyi güzel de baştan geçsene arkadaş, ne name yapıyorsun?

.bir kaç tane daha bir şey vardı da unuttum şimdiye. neyse iyi yönlerine gelirsek, bu devşirme sistemi, yeniçeri meselesini iyi gibi anlatırlardı. halbuki düşününce yaşanan dram benzer olmuştur herhalde.

.tabi bu demek değil ki dracula kahramandı, zaten kendini tarihin yaratıklara da ihtiyacı olduğu şeklinde savunuyor ama hiç de kahraman gibi davranmıyor. hele o şekil intikamlı vampir yaratımı çok saçmaydı. sonunda güneşi açıp hepsini öldürerek güya temizleniyor. ve allahın işine bakalım ki (tabi hristiyanlarınkine) adam güneşten bile kurtuluyor. ulan onu vampir yapan tywin abi bile güneşe çıkamıyordu. bu nasıl kurgudur arkadaş?

.üstelik başka saçma bir nokta tywin abi neden bu kadar beklemiş mağarada? diyor ki senin gibisini bekledim. oldu canım peki diyorum. kendi özgürlüğüne kıyasla gücü birinin hak etmesi neden bu kadar önemli olsun ki? üstelik onu da dönüştüren biri varsa hani nerde ilk vampirin hikayesi? hani nerde başlangıç diye sormak istiyorum.

.tarihsel değil tamam iyi güzel de adam masum insanların kazıklara oturtulduğunu kabul ediyor ve üstüne utanmadan bunu savunuyor. diğer insanlara gözdağı vermek için bunu yapmışmış. bin kişi öldürerek bir sürü insan kurtarmışmış. bu nasıl kafadır insan hayret ediyor hakkaten.

.içinde geçen türkçe kısımlar da vinci'deki gibi çok çakma olmuş. adamlara parası neyse versek de doğru düzgün konuştursalar. bu kadar mı zor? hadi konuşturamıyorsun düblaj falan da mı olmuyor? kasıt var herhalde. türkleri ancak vampirlerle yenebilirsiniz kafası da aslında güzeldi. normal şartlarda yenemezdik demeye getirmişler.

--- spoiler ---