23 Nisan 2019

Chuck Norris vs. Communism


komiklik tarafı var mıymış? ben ciddiye aldıydım ama bir taraftan ciddi bir konu gibi de değildi. koskoca romanya hükümetinin komünistliğini filmlerle yenmişler gibi ciddi ciddi anlatıyorlar. chuck norris derken de lafın gelişi demişler. onunla alakalı bir iki tane film var, öyle hayran kitlesinin ortalığı katıp karıştırdığı bir şey yok. genel olarak amerikan filmlerinin, amerikan emperyalizminin etkilerini görüyoruz. belgesel olsun diye yapmışlar, bir feyz alamadım. meseleye tek taraflı yaklaşmışlar. neden romanya hükümeti mevzuyu engellememiş? onu hiç açıklamamışlar. belgeselin sonunda güya bunun cevabını veriyorlar ama sadece fikir yürütüyorlar. yine de bir taraftan ciddi ciddi bu hadiselerin olması ilginç olabilir. geriye sadece yemek yerken izlenen bir belgesel olarak geçip gitmiştir, çok da bir numarası yoktur.

--- spoiler ---

.diyorlar ki yetkililer durumun ne kadar ciddi olduğunu göremedi. madem göremedi niye yasaktı? madem yasaktı bu adamlar nasıl bu kadar filmi el altından çoğalttı? bir tane tip var, zamfir diye kendisi bir sürü video çoğaltıcı alıyor, sektörü elinde tutuyor, sonra üst kademedeki herkese rüşvet veriyor, bu şekilde mevzuyu açıklıyorlar. 

.seslendiren meşhur bir kadın var mesela, neden onu almamışlar? irina diye bir kadın kendisi, yanında bir tane erkek seslendirmeci geliyor, adam ajan çıkıyor. hepsi ajan olabilir ama madem ajan neden engellemiyor? demekki devlet kontrolünde gidiyor bu iş. 

.sonra komünizm devrilince de filmlere bağlıyorlar. bu iş o kadar kolay olmasa gerek. ben ciddiye almıştım bu yorumu ama komedi filmi deyince, yoksa hepsi şaka mıydı demek istedim.

.tabii film yasaklamak, filmlerde yemekleri çok gösterdiler, yok efendim banyoları büyük gösteriler, hepsi propaganda diye sansür uygulamak da komik. bunu cidden yapmışlar, belki komiklik dedikleri kısım bunlardı. insanlar el altından film gösterimleri yapmış. gösterim yapan tipler zengin olmuş. aralarından bir kaç tanesini konuşturuyorlardı işte.

.olayların öncesinde zamfir elemanı hemen sektörden de çekilmiş. adam havayı kokluyor ona göre yatırım yapıyor olmalı. zaten başına bir şey geldikten sonra bir sürü rüşvetle dokunulmazlık sağlamış. büyük paralar kazanmış. resmi yollardan film getirmekten ucuza getirip korsancılık yapmış da olabilirler.

.sonuç olarak seslendiren kadını da görüyoruz, neden bunları yaptığını anlatamıyor. özgürlük için diyor, film izlemek istiyordum diyor. cevaplar bunlar olabilir mi? biraz sıkıştırmışlar o kadar, sanki kadının sesi belli, adresi belli. bir yaptırım uygulamamışlar. sadece bu işin ciddiyetini anlamamışlar gibi bir açıklama hiç de mantıklı değil. öyle boş beleş bir belgesel işte.

--- spoiler ---