20 Kasım 2019

Bible Hunters


yemek yerken arkaya bir şeyler izlemek için açılmış bir belgesel. ilkin ilginç bir konu gibi geldi ama koskoca bölümde pek bir şey söylemeyince insan üzüldü. tamam dinlerini yerin dibine soksun demiyorum ama şaşırtıcı bir bilgi veremediler. üç tane bölümü varmış. büyük ihtimal kalanı izlenmez, o yüzden tek bölümmüş gibi yazıyorum. olur da izlersem düzeltirim artık. sunan arkeolog tip biraz mal bir insana benziyor. keşke daha akıllı olsaymış. arada güzel müzikler sokuşturmuşlar. viasat history kanalından insan daha iyi işler bekliyor ama tek tük izleyebiliyoruz, o da dsmart go'nun yeni atraksiyonu sayesinde, tekrardan kendilerine teşekkür ediyoruz.

--- spoiler ---

.bir sürü incil meselesinde zaten adamlar, olabilir diyor. buradan batı avrupanın dinini kaybetmesinden dem vuruyorlar ama mevzu o değil. adamlar isa'yı tanrı formunda bir varlık olarak görünce, havariler de otomatikman peygamber oluyor. aralarındaki mesajlar değişik olsa da çok büyük fark yaratmaz gibi görünüyor.

.tabii eski ahitle birlikte hepsinin korunmuş kitap olması gerektiğini falan düşünüyorlarsa vay hallerine. eski ahit bu konuda iddialıydı. onun muhabbeti ile başlıyorlar. bir mağarada eski ahitin tarih çizelgesinden çok daha öte insanların olduğuna dair kanıt bulmuşlar, ortalık ayağa kalkmış. ulan ona gelene kadar elli tane şey var. insanlık tarihini 4-5bin yıl geriden başlatıyorlar. o zamanlar başka bir kanıt yoktu belki ama çok da mühim bir bilgi olmuyor şimdi.

.esas el yazmaları meselesi önemliydi. zaten belgeselin ismi de incil avcıları, nasıl bir manyaklıksa artık, bir zaman eski incilleri toplamak için insanlar çok uğraşmış. mısırın oralarda toplaşmışlar. ilk hristiyanlar kipti hristiyanları imiş, bu arkadaşlar eski mısırın yapıları üzerinde hristiyanlığı devam ettirmiş. verdikleri en ilginç bilgi buydu yani.

.dönemin baskın din alimi, 27 tane versiyona onay vermiş. diğerlerini fazla karamsar, fazla fantastik bulmuş. o yüzden o el yazmalarını atmışlar, gömmüşler. insanlr da bunları arıyormuş. hatta bir tanesi eski insanların çöplüklerinde çıkmış. böyle de bir süper zekalar işte.

.başka bir olayda adamlar odun yok diye el yazması yakmaya başlamışlar. mısırlı tip, bunların ingiliz kütüphanesinde durması daha iyi diyor. vakti zamanında gelip almasalarmış, yanacakmış hepsi. artık inanırsak, adamlar ne var ne yok toplamış götürmüş zaten.

.çarpıcı mevzular olsaydı iyidi. zaten sonuç olarak insanlar ellerinde kalan incile inanıyor, bunu değiştirecek bir keşif meşif olsa haberimiz olurdu. o yüzden biraz boş iş gibi duruyor. tabii tarihi olarak hepsinin üstünü kapatmış olabilirler, belki onu öğrenebiliriz.

--- spoiler ---