21 Aralık 2015

The Visit


filmden pek bir şey beklemeyip de bir şeyler bulunca daha iyi olur sanki. öylesine film gibiydi ama arada minik mesajlar, güzel komiklikler ve gerginlik vardı. öyle fazla korkutan cinsten yapmamışlar ama gayet iyidi. kameranin filmin içinde olduğu filmler için başarılı bir örnek olmuş. öyle kafayı döndürmüyorlar fazla. olaylar geliştiğinde yine kamerayı sorguluyoruz ama o kadar olur artık. bir de son iki sahnede fazladan müzik kurguya eklenmiş, ona da bir açıklama getirmediler. iki adet velet ve iki adet yaşlı var. hepsi de gayet güzel oynamış, psikolojik gerilim izlemek için hoş bir film.

--- spoiler ---

.aile dramı falan da eklediler aslında, giriş ve son kısmı bu açıdan uygun oldu. ailesini terk etmiş iki çocuklu dul bir hanfendinin iki adet yumurcağı dedesi ve ninesini ziyaret etmeye karar verirler ve gerginlik başlar. 

.bu olayı aynı zamanda belgesele dönüştürmek isteyen pek bilmiş bir kız ve rapçi bir velet vardır. iki tip de iyidi aslında, çocuk karakterler bir yerden sonra bayıyor ama ikisini de sevdim.

.olayların dozu daha yüksek olabilirdi belki ama ilkin saklambaç sahnesi ile geriliyoruz. kadın şeytan filmlerini aratmayacak şekilde koşarak bunların peşinden geliyor, seni yakalayacağım falan derken gerginlik ses efekti de (muhtemelen ortam efekti gibiydi) artıyor. pat evin altından çıkıyorlar hiçbir şey olmamış gibi devam ediyor. kıçı açıkta kalmış falan, şimdi bu da neydi diyor velet. hakkatten neydi diyoruz.

.kadın geceleri dokuz buçuktan sonra kafayı yiyor. adam buna bir hastalık uyduruyor. çıplak şekilde kapı tırmalama olayı çok fenaydı. koşuşu falan da iyidi aslında çocuk sonra dalga geçti ama işte acayip haller olduğu belli oluyor yavaş yavaş.

.bıçak ile kamera gösterisi ardından çocuklar annelerine gel bizi al artık diyor ve yaşlıları gösteriyor. hop filmin şaşırtması da burada geliyor. onlar sizin dede ve nineniz değil ülen diyor anne karakteri. sakin bir şekilde söylüyor ya o da çok garip. hemen polis aranıyor ama ulaşılamıyor. akşama kadar da gelmiyorlar.

.tabii allahın unuttuğu taşra bir yer, cep telefonu falan çalışmıyor. artık böyle yerler kaldı mı bilmiyorum ama cep telefonunun kullanımsızlığı korku filmlerinde bir gereklilik zaten. böyle yapıyorlar ve son gün aile gecesi olsun diyerek gerilim dozunu artırarak bitiriyorlar.

.rekabetçi yaşlı, rapçi oğlanın yüzüne bokunu sürüyor. kendisinin obsesyonları falan da var zaten, sonundaki rap dizelerinde bunu güzelce anlatıyor bize. kızı yaşlı kadın ile aynı odaya bırakıyor, kız onu ayna parçası ile öldürüyor herhalde? bu çocukların psikolojileri nasıl sağlam kalıyor? o pek olmadı ama gerisi gayet iyidi.

--- spoiler ---