26 Nisan 2018

Maze Runner: The Death Cure


mümkünse devamını çekmesinler lütfen, yetti gari. bir yere gittiği yok, son yapalım derken mahvetmişler. saçma sapan bir şey olmuş. üç tane filmin geldiği yer burası olmamalı. çok mantıksız işler oldu. zaten filme başlayınca yine bir şey hatırlanmıyor. bir önceki filme de böyle yazmışım. sadece önceki filmi okudum biraz. hafif hatırlar gibi oldum ama en çok birinci filmi hatırlıyormuşum. ikinci filmi araya çeşni olsun diye katmışlar. bunu da baştan sona aksiyona boğup güzel bir yere gelebilecek gibiyken mahvetmişler. görüntüleri falan hoştu aslında ama ne bileyim bir orjinallik yoktu. müzikler zaten kötü. muhabbetlerde de bir numara olmayınca öyle boşa izlenmiş bir film oluyor. devam filmleri kötü oluyor ama bu devam filmi önceki filmlerinin konusunu da çöp hale getirmiş. neyse ki hikaye tamamlanıyor.

--- spoiler ---

.kabaca mevzu şöyle: dünyada virüs salgını oluyor, bu salgına doğuştan bağışık veletleri incelemek için labirente atıyorlar, tabii korku ve adrenalin ile bunlardan serum benzeri bir şeyler sağabiliyorlar. ilk amaç böyle, ikinci amaç test etmek. ilk filmi belli olmayan bir labirentte geçiriyorlar. veletlerin arasındaki durumlar. bir tanesi diğerini öldürdüydü. buna mızrak attılardı, en sevimsiz tipti ya işte o bu filmde iyilerden biri oluyor.

.ardından ikinci filminde kaçanları toparlayıp bir tesise götürüyorlar. testleri artık üzerlerinde direkt yapıyorlardı. bu filmde de içlerinde uyanan bir tane ajan kız var, kendisi virüse çare arayan bilim insanlarından bir tanesi. bunları satıyor. bir tane çinlisi yakalanıyor, diğerleri kaçıyor ama bu tarz veletlerden çok var.

.üçüncü film full aksiyon ile başlıyor. kaçan bağışık veletler, bunların deney faresi olarak kullanılmasını istemeyen idealist tipler ki ikinci film sonunda onlar gelip kurtardıydı sanki. hep birlikte operasyonlar düzenliyorlar. çinliyi kurtarmak için trenden uçak yardımı ile vagon kaldırma yapıyorlar. yuh artık diyor insan. uçağı falan kaçırma planları yapmışlar. bir sürü kovalamaca falan filan derken çinliyi bulamıyorlar.

.çinli veledin de nesi özel? bir gemi ayarlamışlar temiz topraklara gideceklermiş, bir adam için niye bu kadar hayatımızı tehlikeye atalım diyor ki adam haklı. esas velet ikna olmuyor tayfasını alıp çinliyi kurtarmaya son kalan şehre gidiyor. etrafına duvarlar falan örmüşler, pek teknolojik ve temizler.

.şehrin dışında pis insanlar var, dışarda kalmışlar ve hastalık içindeler. filmin sonuna doğru virüs artık hava yoluyla bulaşıyor diyor. ne alakaysa artık. geyik gibi, şehir artık gereksiz gibi, der gibi.

.neyse bunlar çinli için dalıyorlar. hain kızı kaçırıp onun yanında giriş kartları ile elemanı kurtarıyorlar. hepsi iyi güzel derken olaylar fazla karışıyor. diğer çocukları vinç yardımı ile otobüsü şehrin üzerine kaldırarak kurtarıyorlar. tamam güzel görüntüler de durduk yere şehri yıkmak nedir?

.yine ilk filmin itici oğlanı dışardakilere şehrin kodlarına erişimi sağlıyor. adamlar bodozlama dalıyor, şehri yakıp yıkıyorlar. ulan lazım olmaz mıydı? yavaş yıksaydınız?

.bu hengameler arasında hain kızı kaçırdıkları bir ara filmin en mantıksız olayları oluyor. kız ısırılan bir kıza ki bacağından ısırılma sahnesini hatırlıyorum, bakıyor ve bu nasıl iyi hale nerde tedavi oldunuz, serum merum diyor. oğlan yakın zamanda olmadık diyor. imkansız falan derken, oğlandan kan nakli falan yaptılar herhalde. onunla iyileşmiş. meğer kanı tedaviymiş. bunu pat diye öğreniyor.

.halbuki bir tane tedavi bulmak için çinlinin canını çıkarmışlardı. o da virüsü güya yavaşlatıyormuş. küçük kızda denediler de olmadıydı. bunca zaman uğraştılar ama beceremediler, oğlanın kanı tedaviymiş. bu bir kere malca.

.adamlar sıvıyor. iyileşen kızın neden iyileştiğini hiç kurcalamıyorlar. ulan dünya kurtulacak niye kulak üstü yatıyorsunuz? niye kimsenin umrunda olmaz? nasıl kimse fark etmez? çok saçmaydı.

.yetmiyor kanı tedavi olan oğlan en iyi arkadaşını kurtaramıyor. olayların ortasında hain kız anons yapıyor, kanın tedavi arkadaşını kurtarabilirsin diye. o ara oğlan zombi karışımı bir hale geçiyor, boğuşurken onu öldürüyor. yine saçma sapan bir şey oluyor.

.zaten toptan baktığın zaman bu kötüler o kadar kötü değil, dünyaya tedavi arıyorlar, üstelik hasta olan zombileri bile normal insan yapma ihtimalleri var. yani kurtarılacak insan sayısı çok fazla. buna rağmen tedavi araştırmalarındaki yöntem yüzünden gram düşünmeden bunlara düşman oluyorlar.

.tedavinin merkezine girip bir serum bulamayıp ölmek nedir abicim? böyle bir salaklık olabilir mi? hem dediğim gibi kendi kanın kızı iyileştiriyor, onu da hiç kafaya takmıyorlar.

.neyse yetmiyor, oğlan madem öyle insanları kurtarayım diyebiliyor. kızın anonsundan sonra çıkıp geliyor, teslim oluyor. işin başındaki kadın tam söz verecekken serçeparmak geliyor kadını öldürüyor. ne diye öldürüyorsun lan? 

.adam enfekte olmuş ama yine de çok saçma. şehir nasıl olsa kurtarılmayacak diye öldürüyorsa da çok saçma. yetmiyor oğlanı bağlıyorlar. kız kaçmasına yardım ediyor falan filan ama sadece bayıltıyor, hep aynı geyik. adam kalkıyor işler karışıyor. silahı var. dünyaın tek umudu, kanı tedavi olan oğlanın üzerine ateş ediyor ve vuruluyor. yuh artık yani bu kadarı da olmaz.

.derken tesisteki zombileri üzerine salıyor. ilk odaya girdiklerinde onların silah olarak kullanılacağını zaten anlıyoruz. kızla birlikte yanan binada çatıya çıkıyorlar. beş dakika sonra helikopterle geleceklerini biliyoruz. bunlar ölecek gibi birbirlerini öpüyorlar falan ama hikaye, beşten geriye sayıyoruz. helikopter geliyor ama kız binemiyor. nasıl binemiyor lan?

.koca helikopterde uzatacakları bir şey yok, kendileri uzanıyor. oğlan atlıyor matlıyor. neyse ki kanı tedavi olanı harcamıyorlar. kız yardım ediyor onu kurtarıyor. hain kıza sıra geldiği vakit bina yıkılmaya başlıyor, alık alık yıkıma bakıp oğlana bakış atacağım derken ölüyor gidiyor. olacak iş mi şimdi bu?

.normalde esas kızın ölmesini severim de böyle malca değil. zaten tam esas kız da olamadıydı ama ölmesi çok aptalca oldu. son anda kurtulsun da demiyorum. helikopter oraya kadar gelmişken kurtarsalar, sonra tedaviyi bulsalar dünyayı kurtarsalar yine beklendik şekilde mutlu son olur, biraz klişe olur ama eh deriz fena değil.

.şimdi bağışık olanlar gemiyle adaya gidip dünya umurlarında olmayacak şekilde yaşamaları nedir ki? devamı gelecek, adadan çıkacaklar da dünyayı kurtaracaklarsa yapmasınlar böyle bir şey. bir de geride kalanları taşa yazıyorlar. dünya yıkıldı lan, dünya...

--- spoiler ---