24 Temmuz 2018

Ghost Stories


pek korkuttu diyemem, bir iki sahnesi belki biraz insanı tedirgin ediyor ama korku filmi olarak o kadar başarılı değil. gizemli unsurları başarılı denebilir. bir yere bağlıyorlar falan filan ama o da çok dişe dokunur değil. benzer hikayeleri harmanlamışlar gibi olmuş. dine dokunuşu daha fazla yapsalar, metafizik olaylar meselesini felsefi bir yere oturtsalar daha güzel olabilirmiş, onun yerine şaşırtmacalı son koyalım demişler. bir yerden sonra insan zaten bunun sonu şaşırtmacalı, esas karakterin başında bir durum var diyor. görüntüleri, akışı ve müzikleri de çok fazla dikkat çekici değil. mevcut ingiliz oyuncu kotasından tipleri gördük herhalde. en başta en popülerlerinden biri, sherlock'un yardımcısı ve nam-ı diğer hobbit var idi.

--- spoiler ---

.neden yahudi aile mesela? din vurgusu yapmak için özel seçmişler gibi ama alakası ne kadar var? adamın hakkında söylediklerinin ne kadarı gerçek orası da belli değil. adam hepsini komada uyduruyor da olabilir.

.normal anlattıkları hikaye, dindar bir ailede metafizik olayların gerçek olmadığını gösteren bir hayalet avcısına dönüşmüş tipin hikayesi şeklinde başlıyor. adam profesörüm diyor ama ne profesörü ben anlamadım, espiriyse de özür diliyorum kendilerinden.

.ardından duayen olarak kabul ettiği adamın buna üç tane hayalet hikayesi kitlemesi olayı var ki çok saçmaydı yani. ben bunları çözemedim de inandım, al sen çöz beni kurtar gibilerinden laf ediyor. insan bundan da şüphelenir, ne olur bittiğinden de şüphelenir. onun yerine olayları inceliyor. arada bir haller görünüyor.

.ilk olayda gece bekçisi adamın teki var. komadaki kızcağızı ile ilgili sıkıntılar olduğundan böyle şeyler görmüştür deyip geçiyor. bir tane kız çocuğu korkutması yapıyorlar. ortam biraz gergindi ama o kadar işte.

.ikinci olayda deli bakışlı, daha önce de deli rollerinde gördüğümüz ingiliz veledin teki var, şeytanın tekine arabayla çarpmış, sonra kafayı tırlatmış. buna da bir şeyler diyor işte.

.son olay da zengin adamın tekinin hamile karısının doğumda ölümü, aynı zamanda buna dadanmaları var. bunları ölü şeklinde gösterdikleri animasyon mudur? makyaj mıdır? hiç olmamış mesela.

.esas mevzu bu yahudinin vaktin birinde zekası geri olan bir elemana zorbalık yapan arkadaşlarına karşı çıkıp kurtarmaması meselesi varmış. vicdan azabı duyuyormuş. esas hikaye belki böyleydi. tam hatırlamıyorum şimdi, adam bunun vicdan azabına kapılıp intihar etmiş ve artık hayaletlere savaş açmış olabilir. buralara bir yere bağlanmıştı sanki şimdi eksik hatırladıysam, kusura kalmasınlar.

.tabii kıssadan hisse misali, bize anlattıkları hikayeler de sondan başa doğru, doktoru, asistanı ve hizmetçisiymiş. bak sen ne kadar da şaşırtıcı değil mi?

--- spoiler ---