10 Mart 2015

The Imitation Game


alan turing abimizin hayatı hakkında üç beş bir şey biliyordum, buna rağmen olaylar etkileyici hakkaten. filmi tam olarak şifre kırma meselesi üzerine yapmamışlar, zaten bu enigma muhabbetine filmler yapıldıydı. hakkaten biyografi olmuş yani, güzel de olmuş iyi de olmuş. giriş kısmındaki müzikler pek tatlıydı, sonra düz devam etti ama güzeldi. girişi gelişmesi sonucu falan da yerli yerinde oldu. öyle olayları bilince çok da şaşırtmadılar ama sonuçta tarih bu, ne kadar şaşırtabilirler ki? sherlock rolündeki oyuncu sherlock gibi oynamamış, onu da tebrik ettim.

--- spoiler ---

.çocukluğuna indik turing abimizin. acaba hikayesini kime anlattı da o bu bilgileri kitap yaptı oradan da film oldu? ilk elden değilse dramatizasyon muhabbeti fazla abartılı olmuş olabilir. hele hele erkek lisesine gidip erkeğe aşık olmalar ve üstüne oğlanın ölmesi. yetmiyor gibi makineye de oğlanın adını vermesi falan romantikti iyidi güzeldi ama işte eşcinsel idi hehe. 

.tamam vakti zamanında insanlara cinsel yönelimleri yüzünden eziyet etmişler ama artık dönem değişti, eşcinsellilk çok moda oldu. pompalanır oldu, şu devirde yaşasa ilaçlar yüzünden intihar etmese belki yapay zekadır, bilgisayardır falan baya bir yere gelirdi. adam 41 yaşında intihar etmiş, aldığı ilaçların etkisi olduğunu söyleniyormuş. tabi intihar değil de gizli servisin işi olduğunu da yazmışlar. artık allah bilir...

.neyse esas hikaye aslında  buydu, enigma meselesini filmin sonundan önce hallettiler ve öyle çok da gerilimli bir hallediş olmadı. kumandan rolünde game of thrones'un aslan babası vardı. yine sert ve lider mizaçlı idi, kovacaktı turing'i ama kovamadı bir türlü. sır olarak saklama aşamasında bir daha da görmedik.

.makineler düşünür mü? kendi çaplarında düşüneceklerine inanıyor ve bunun için bir makine yapıyor. bilgisayarın babası oluyor bu yüzden, iyi ki düşünmüş böyle bir şeyler abimiz de şimdi bilgisayarlar ile hayatımızı idame ettiriyoruz.

.enigma ve çok yaşa hitler meselesinde tarihi olarak böyle seyrettiyse olay biraz saçmaymış. adamlar o kadar güvenmiş ki şifrelerine tekrar eden kelimeler kullanmışlar. yardımcı adamlardan birinin karıya flört etmesi sahnesiyle, tekrar eden kelimelere dikkat eden turing abimiz, bir aydınlanma hali yaşar ve şifreleme sistemlerini kırar. yaptığı makinaya hazır kelime ekleyerek bunu başardığını anlatırlar ama tam olarak detayları anlatmaz, sadece çok zekidir, bunu anlıyoruz. bu da zaten son kullanıcıya yeterli.

.esas kadın rolü için de bir hatun bulalım demişler, öylesine evlenmeler falan derken bir garip bir hadise ama hayatına böyle bir kadın girmişse o da iyimiş. ilk testte kendisinin 8 dakikada çözdüğü bulmacayı 6 dakika'nın altında çözdü. kafa zehir maşallah. insanlarla da anlaşabiliyor. makinayı kadın mı yaptı lan yoksa diye düşündürdüler ama sadece abartma da olabilir tabi.

.illa marjinal olacaksın diye bir şey yok. normal adam ama deha falan da olabilirsin herhalde demişler, dengeleyeceği bir karakter koymuşlar. turing bir yandan ilaçlarla boğuşup intihar ederken, kadın gitmiş evlenmiş falan. değer veriyorum vermiyorum muhabbeti de döndüydü ama oraları fazla abartmadılar. turing'in aşkı ilk aşkı oğlan ve onu özdeşleştirdiği makineler oldu. helal olsun abimize, eşcinsel de olsa delikanlı adam imiş.

.ha bu arada hayat hikayesinde dedektif salağının rolü ne olmuş? ceza almasına falan o sebep olmuş gibi gösterdiler. buna da ilk sahnelerde evine hırsız girmesi, araştırmaya gelen dedektiflere artistlik yapması sebep olduysa ne bileyim az biraz az ukala olsaymış belki de başına böyle şeyler gelmezmiş diye düşündürdü.

--- spoiler ---