16 Haziran 2016

Kari-gurashi no Arietti


aşırıcı demişler de bunlar bildiğin hırsız lan. minik hırsız olunca sevimli mi oldu şimdi he? çizimleri ve müzikleri çok tatlıydı ama hikayede pek bir numara bulamadım. adamlar o kadar uğraşmış kötü puan veremedim, elim gitmedi. hikayeyi ağır dokunaklı yapabilirlermiş ama yapmamışlar, onda da kasıt var herhalde. kötü değil ama ne bileyim insan üç beş bir olay falan atar. konu bir yerlere falan varır. minik bir mesaj vermeyi de ihmal etmemişler ama ne bileyim az biraz mesaj basar. miyazaki abimizin katkıları ile yapılmış ama yönetmen falan farklıymış. sırf görüntüleri için bile izlenir tabii, öyle kafa yormadan izlenmelik tatlı bir film işte.

--- spoiler ---

.küçük insanların filmi olduğunu bilmeden indirip, altyazı ararken len bunda küçük insan varmış şeklinde izlemeye başlanan bir film. insanlardan kaçıyorlar, güvenmiyorlar. minik insanların minicik bir ailesi falan var. öyle gül gibi yaşayıp gidiyorlar ama ne üretiyorlar, ne ekonomiye katkı sağlıyorlar. devamlı bir tüketim ama işte parmak kadar olunca tüketimin de minik oluyor.

.şimdi bunlar bildiğin hırgız işte, bir küp şekerin lafı mı olur? olur aslında ama onu romantikleştirmişler. ilkin babası ile keşfe çıkan ve ilk aşırması (hırsızlığı) bir toplu iğne olan kızcağız, babası ile peçete çalar iken hasta oğlanı görür ve kaçayım derken küp şekeri düşürür.

.olaylar bundan ibaret aslında, bir de kötü karakter var. evin hizmetçisi yaşlı bir kadın. yıllar önce görmüş ya da duymuş ama bir türlü ispat edememiş. küçük insanlara karşı bir kini oluşmuş çünkü ortadan kaybolan eşyalar varmış sürekli, e adamlar yıllarca, nesillerce aşırmış. ne olacaktı?

.neyse işte velet ilkin güzellik yapmak için oyuncak evin mutfağını tanıştığı kızın evinin mutfağına monte ediyor. mutfak değişimi bu kadar kolay olsa dedirtecek şekilde yapıyor. ortalıklarda bıraktığı levye yüzünden yaşlı kadın küçük insanların  evlerini buluyor. anneyi yakalayıp kavanoza koyuyor.

.sonra aşırıcılarlar mücadele için şirket arıyor, pardon haşereler ile mücadele diyelim. öldürmek istemiyor ama yakalamak istiyor. böyle hep bir dram bekliyoruz. dumanda ölen baba, ağlayan küçük kız ama hiçbiri olmuyor.

.küçük kız, hasta oğlan ile konuşuyor. kalp hastası olduğunu öğreniyor. tam bu sırada zaten annesinin çığlıklarını duyup kurtarmaya girişiyorlar. maceralı kısımları da bunlar işte. kapalı pencereleri açmalar, perdelere tırmanmalar.

.anneyi kurtarıyorlar, hemen taşınma işlerini hızlandırıyorlar ve bölümün ortasında babasının yeni ev ararken tanıştığı yeni yabani oğlanın da yardımı ile yeni evlerine taşınıyorlar ve film bitiyor.

.bitiş öncesinde piş şişko kedinin rehberliğinde küçük kız ile hasta olan bir veda konuşması yapıyor. biri küp şeker, diğeri de aşırılmış tokasını veriyor. yüreklendiriyorlar birbirlerini ve herkesler sonsuza kadar yaşıyor.

.ha bir de mesajı vardı. insanlar 6.7 milyar imiş. küçük insanlar nerdeymiş? korkarım ki nesliniz tükeniyor diyor bizim hasta oğlan. o kadar tatlı bir velede böyle keskin sözleri yakıştıramıyoruz ama sonra özür diliyor. küçük kız da nesillerinin tükenmeyeceğini iddia ediyor. artık velet tatlılığı ve salaklığında olayları yüzümüze vurmuş oluyorlar.

--- spoiler ---