22 Şubat 2019

Android Lloyd Webber


içeriğinde bir şeyler olur diye merakla izledik ama fos çıktı. o kadar ki belgesel hakkında yine internette bir şey yok. da vinci kanalında denk geldim, sadece yayın akışı bilgisi çıkıyor. bir de github adresi var. hakkaten böyle bir uygulama için insanlar çabalıyor olabilir. bunların hepsi takdire şayan ama niye müzikal? bir de niye bu kadar gay'ler? belgeseldeki tüm tipler bana gay gibi geldi. sanat ve bilim camiası komple gitmiş. gözümüze soktuklarından mı böyle yoksa başka bir sıkıntı mı var? yiyeceklerimize bir şey mi katıyorlar? onu anlamadım. belki ingilizler, dünyayı gay'leştirip nüfusu kontrol altına almaya çalışıyor olabilir. beklerim onlardan.

--- spoiler ---

.belgeselin içeriğine gelirsek eğer pek bir şey yok. ondan gay'lere çok takıldım belki de... ulan bilgisayara müzikal yazdıracağız diyorlar, komple insan seçiyor. tamam diyor, bilgisayar kendini bilemediğinden, bütün olarak yaptığı işteki anlamı fark edemediğinden böyle yapmalıyız. biz de mucize beklemiyoruz ama nedir yani? fikirden, hikayeye, oradan sözlere  ve müziğe dair resmen bilgisayar bir şey yapmıyor.

.adamlar bir şeyler de açıklamadı. daha doğrusu programcılara gidiyorlar, onlar bunlara sunum yapıyor. oradan seçiyorlar. böyle bir gidişatı var. bunun yerine detayları açıklasalar iyidi.

.zaten programcı arkadaşların da yaptığı, mevcut tutmuş müzikalleri inceleyip ortak noktalarını bulmak. başlangıç noktaları da bu. kadın başrol, aşk hikayesi, içinde bir ölüm geçecek, seksenler falan olacak ve mutlu sonla bitecek. durum böyleymiş. buna uygun hikaye üretmek için hayatını buna adamış insanlara gidiyorlar.

.pek olacak gibi değil aslında, ürettikleri hikayelerden bir tane seçiyorlar ama bir sürü hikaye var. yaralı asker, kendini kurtarmak için çocuğu anlaması mı gerekir öyle bir şey. çok da ilginçmiş, desem de inanmayınız. bilgisayar üretti diye ilginç sayılabilir ama adamlar sadece belli değişkenler yüklüyorlar, durum bundan ibaret.

.yakın zamanda algoritma ile ilgili belgeselde. kendi algoritmasını yazan, yani kendi kendine öğrenen bilgisayarlar meselesi vardı. muhtemelen tüm işleyiş bu yönde ama bunu açıklamıyorlar bile.

.tabii işin daha kötüsü tek bölümde bitmiyormuş. insan sonucu merak ediyor. adamlar o kadar kastırdı durdu, daha oyuncular var, prova var şu var bu var ile bitirdi. sanki onları bilgisayar yapacak. neyse denk gelirse bakarım ama hepsine bakmak da akıl karı değil. hem zaten müzikal bizim neyimize?

--- spoiler ---