25 Temmuz 2018

Wonders of the Moon


yakında yine bir ay hadisesi olacak diye belgesel basalım demişler herhalde. uzun zamandır, yok şunun hakkında gerçekler, yok bunun hakkında gerçekler diye devamlı benzer şeyler yayınlıyorlardı. hadi uzaylı muzaylı, aylı maylı güzel bir şeydir diye bir ümitle izlemeye başladım. sonra da gözlerime inanamadım. bir gram bilgi yok, salak saçma muhabbetlerle devam ettirmişler. çinde falan takılmışlar, ortak yapımmış herhalde. en gereksizi rafting midir nedir, onu yapan tiplerin bölümleriydi. ay hakkında gram bilgi vermeyen bir belgesel yani, bir tek yerini beğendiğimden otur iki diyorum.

--- spoiler ---

.beğendiğim yeri bu aya giden arkadaşların çantalarına bakan elemanın gururu idi. bir taraftan güzel bir taraftan komik bir olay. ayın karanlık yüzü meselesi de öyle laftaki gibi değilmiş. bizim taraftan görünmediği için böyle deniyor ama haliyle koskoca güneş arkasında iken nasıl karanlık olabilir mi? sadece bizde dolunayken diğer taraf karanlık, bizde karanlık iken diğer taraf dolunaymış. tek bilgi bunlar yani.

.geri kalan kısımları komple goygoy. yok efendim resiflermiş de onlar üremelerini aya göre ayarlıyorlarmış da şunlarmış bunlarmış.

.adamlar diyor ki ay tepede değilken karanlıkken avcı hayvanlar daha aktif oluyor, avlarını daha kolay yakalıyor. işte şu bölgede insana saldırma oranları bile karanlık havada daha çok, sonra da dönüp utanmadan dolunayla bağlantılı hikayelere yorumluyor. ulan dolunayda değil işte, karanlık vaktinde artıyor. kendin diyorsun, sonraki günler diye kıvırıyor ama inanılmaz salakçaydı.

.rafting meselesi nedir? yeni ay kısmında da ay güneşin de yerçekimi ile daha büyük dalgalar yaratırmış, bunları da en iyi rafting'çilerle gösteririz demişler. toplamışlar çulsun üç beş tipi rafting dalgası gösteriyorlar. allah dedim, o küreklerinizi vücudunuza monte etsin dedim, pis ingilizler.

.normalde böyle hikayeleri, diğer insanların olayları ile ilgili ilgi çekici yapmaya çalışıyorlar ama bunlar hiç yapamamış.

.ayın üzerindeki şekillere insanoğlu farklı anlamlar yüklemişler. bunları anlatıyorlar ama çinliler böyle dedi, diğerleri böyle dedi falan filan diye. yine çin yani.

.yetmiyor çinden bir aile ay olayı izlemek için sahile toplaşıyor. onların görüntüsünü koymuşlar. şımarık çinli bir velet de heyecan yaratıyor falan filan.

.son kısımda da güneş tutulması hadisesi var. gereksiz belgeselden bile aklımda deli sorularla ayrıldım. adamlar süper ay tutulmasının ayın yörüngesindeki yaklaşmalar olduğunu söylüyor ki öyledir. peki güneş tutulması nasıl tam denk geliyor? deniyordu ki ayın büyüklüğü ile güneşin uzaklığı arasında kırk kat bir orantı var, o yüzden tam güneş tutulması görebiliyoruz ama uzaklığı değişken ise bu kat nasıl denk gelmiş ulan?

.güneşin çekimi yörüngeye etkilemiş işte, bunda ilahi bir şeyler aranırken, değişken ay yörüngesi iyice olayı açıklıyor gibi ama diğer taraftan bu bir inkarcılık olabilir, allah af eyleye.

--- spoiler ---