22 Nisan 2019

Cesar Millan's Dog Nation


bundan bir bölüm gördüydüm de yarım yamalak izlediydim. oğlunu da işin içine kattığı başka bölümler de olabilir. bu seriyi sırf bu konsepte yapmış gibiler ve tutmamış gibi. 2017'de başlamış, sadece sekiz bölümü var. oğlu aşırı itici bir tip. konsept olarak, köpek gösterileri, amerika üzerinde takılan tipler ve bir tane de insanlara dair olay gibi yapmışlar. belki ek olarak da yerel kahramanlar denebilir. jackson galaxy bunu her bölüm yapıyordu aslında. stand-up'çı gibi takılması bir taraftan komik ama diğer taraftan çok da manalı değil. sen köpek uzmanısın arkadaş, işi büyütme bu kadar diyen olmamış mı? adam aile işine çevirmiş, orası ayrı.

s01e05:
Chicago Hope

--- spoiler ---

.chicago'da takılıyorlar. tekin olmayan bölgelere gidip kovuluyorlar. özgüven dolu cesar'ı ön koltukta minicik görüyoruz, ne oldu o özgüven dolu hallerine ey cesar diye sormak isterdim. kahramanlar kısmında, sokak köpeklerine yardım eden bir kızcağız hikayesi vardı. ne yaptığını da pek anlayamadık ama sokaktan köpek kurtarıyormuş. bunu iş üzerinde görelim diye devriyeye çıktılar, göremediler. sonra canlandırma yaptılar ama bir tane minik üçgen kulaklı yavrucağı pek korkuttular. tavsiyeler de pek manalı değildi. komple şov olunca da çirkin oluyor.

.zaten salak oğlu devamlı yanında gülüp duruyor, bir lafa karışıyor falan, sinir bozucu bir tip. özgüven babadan oğula geçici bir şey her halde.

.bir tane kadın, chicago'nun güney doğusu diyelim, öyle bir bölgede köpek parkı yapmak için 10 senedir uğraşıyormuş. onu konuşturuyorlar, onun yaptığı köpek parkında gösteri yapıyorlar. gösteriler esasında işe yarar ama hepsinde tasmayı boynun üst kısmına koyuyor. köpek de zaten ilk etapta afallıyor, adam da büyü yapmış gibi oluyor. heyecanlı tipleri yatıştırıyor. suyu kovalayan rott'u sakinleştiriyor. yemeğe gelen tipi engelliyor. hep böyle gidiyor işte. bir tanesi de iki kardeş köpek, biri kör, diğerine rehberlik ediyordu. o da enteresandı.

.takıntılı köpekler için, bu dünyanın köpekleri böyle diyor. üçüncü dünya ülkelerinde böyle sıkıntılar olmaz diyor. gelişmiş dünyanın köpekleri takıntılı olur, gelişmemiş olanlar hayat mücadelesinde, çok da zayıflar diyor. böyle bir muhabbet hem insan, hem hayvan için cesar millan betimlemesi olarak geliyor.

.yardım ettiği bir kadın da iş dünyasını bırakmış. sekiz yıldır kimse ile görüşmüyormuş. evdeki köpekler kimse ile görüşmesini istemiyormuş. hepsi hasta bunların. yok böyle bir şey bence ama köpeklerin gözlere bakıyorsun, üzülmüş hepsi. zaten küçük olan köpek yürürken bel diski kaydı diye bir daha yürütmemiş, büyük olan saldırgan olmuş. hepsi üzüntülü, kaygılı bakıyor. cesar küçüğü yürütmek için çok cebelleşiyor, az biraz ısırılıyor. derken hepsiyle yürüyüş yapıyorlar, sonsuza kadar da mutlu yaşamışlardır diye umuyoruz.

--- spoiler ---

s01e07:
Philadelphia Freedom

--- spoiler ---

.bir bölülm izleyip, genel şekilde bırakmışım. yani normal şartlarda salak oğlunu görünce izlemeye devam etmezdim ama yemek yerken arkada bir şey izlemek için, izlemiş bulunduk. yine o salak çocuğu görünce tüylerim diken diken oldu. genel hatları da fazla yapmacık zaten. diğer programlar bitmiş de bir de buna devam edelim demiş gibiler. kendisi yetmemiş oğluna geçmişler, bir de gurur duyuyormuş.

.sokak köpeklerini eğitip polis köpeği yapan kadıncağız en iyisiydi. hele köpek bir harikaydı. insan gibi bir surat ifadesi vardı. biraz heyecanlı bir tipmiş, devamlı iş yapıyor zannediyormu. tasmaya dokununca azıcık ısırıyormuş.

.heyacanı bastırmak için özel masajlar falan derken, köpek yumoş oldu. artık ondan ısıran köpek olmaz demiyorum tabii. güzel kapıyor arkadaş. salak oğlunun kolunu kaptı, öldürseymiş de olurmuş. babası onu yolluyor.

.bir tane ayrılık kaygısı yaşayan dişleri garip bir arkadaş var. onun da anne yerine koyduğu sahibi şımartıyormuş. oğlunu da karavana alıp son testi öyle yapıyor. ne lan bu? zaten karavanla gezeceklermiş de köpek engel oluyormuş. dertlerine bak insanların.

.sahnede düzelttiği tipler bu sefer daha iyidi. yemek çalan köpek tipi falan harikaydı. gösteri olarak masaya yemek koyuyorlar, eleman rahat, çalıp yiyor. cesar da iki saniyede düzeltiyor. 

.aynı şekilde kaykaya havlayan tip, çeken köpek falan filan derken, hepsini şak diye düzeltiyor. sanki daha önce çalışmışlar gibi bunu yapıyorlar. o pek olmuyor tabii

--- spoiler ---