8 Ocak 2013

Volcanoes of the Deep Sea


derin okyanus dalışı, dipteki canlılar meselesi, arı peteği gibi bir şekil yapan bakteriler, böyle ortaya karışık bir belgesel. görüntüler hoş ama sunum çok kötü, çoğu yeri 3d ile tamamlamışlar herhalde. yoksa gerçek diye gösterdikleri dalış görüntüleride mi gerçek değildi bilemedim... bir de çeviri inanılmaz sallama olmuş, emeğine saygı+rep ama resmen  uydurmuş yani. çoğu kısmı kulaktan da çıkartamadığım için öyle gitti. ingilizce altyazı ile izlense daha iyi anlaşılabilir yani. malesef...

--- spoiler ---

.en enterasan kısmı bu sıcak su bacalarının diplerinde mikroskobik bir canlı bulunması meselesi idi. bundan başka fazla güzel bir bilgi yoktu. okyanus dibinden yıldız sisteminin oluşumuna geçişler ya da hop diye dna'ya falan inmek güzeldi. görüntüleri güzel yapmışlar ama o kadar yani.

.bir de asıl adamın araştırdığı şekillerin hem fosilini hem canlı kanıtını buluyorlar, canlı da bulamıyorlar. neyin yaptığını da bulamamışlar anladığı kadarı ile. belgeseli niye çektiniz diye sorarlar adama. bakteri falan dedi ama, bakteri bulmaları lazım idi. anlamadım valla eğer açıkladılarsa da.

--- spoiler ---