1 Mart 2019

Tau


sonundaki saçmalığı görmezsek aslında tatlı bir film olacakmış. niye öyle bir son öngörmüşler, insan hayret ediyor. yüzmüşler yüzmüşler, kuyruğuna görmüşler çok saçmalamışlar. bir taraftan insan ile yapay zeka arasında bir dram yaratmışlar, orası yüzünden tamam diyorum ama en sonda ne lan bu diyor insan. efektler falan da çok başarılı değildi. esas kadın oyuncu da biraz uyuz bir tipti. film ona bile alıştırıyor. esas adam da iyi değildi. şimdi böyle deyince nerden baksan iyi değil ama esas yapay zeka güzeldi, soruları güzeldi. görüntüleri de hiç fena değildi. patlama efektleri yerine sadece bu yapay zekaya güzel muhabbetler ettirseler daha iyimiş. yine de yapay zekalı bir film izlemek için gayet uygun.

--- spoiler ---

.orada burada barlarda sürtüp adamların değerli eşyalarını araklayan bir kızcağız var. dünyaya katkısı yok diye bunu deneylerde kullanmak için toparlıyorlar. kapattıkları yerden kurtulmaları ile saçmalamalar başlıyor. adam zindan yapmış, karşısında elektrik kablosu ve patlayıcı borular var. ulan ya onlara bir demir kapak yap ya da başka yere taşı değil mi?

.iki saniyede bir makas aşırarak patlayarak kurtuluyorlar. kadının hırsızlık mesleği işlerin seyrini değiştiriyor devamlı. 

.tabii kurtuluyorlar derken yanlış anlaşılmasın, üç kişiden ikisi hemen kuşbaşı oluyor. tau ile tanışıyorlar. eleman çok gaddar giriyor. alex gelince de süt dökmüş kediye dönüyor. adam koskoca yapay zekayı hafızanı silerim diye tehdit ediyor. böyle emri altına almış. adam ayrı bir sapık manyak ya neyse işte.

.esas olay adamla yakınlaşma değil, yapay zeka ile yakınlaşma şeklinde devam ediyor. kadın yapay zekanın tamamen otonom olduğunu öğrenince, merakını gideren mevzulara giriyor. filmin bu kısmını artırıp çok daha güzel yere bağlayabilirlerdi. kızın kaçmasına bile müsaade ediyor ama kız bu sefer yapay zeka için geri dönüyor. bu da güzel bir çelişki olabilirdi ama işte son kısım hiç olmadı.

.bir de beyin kapasitesini artıran bir deney yapıyorlar. ilkin kadının kapasite artıyor ama daha sonra o mevzuyu tamamen unutuyorlar. tau ile insanlık tarihi, müzik, sanat manat öyle kaptırıp gidiyorlar.

.kadın adamın tabletini elledi ve parmak izi çıktı, bunu da tau görüp temizlemedi diye eziyet etmeye başlıyor. sonra yemekte önce gözlüğünü aşırıyor, yine parmak izi yüzünden tau cezalandırılıyor. sonra karambolde bir bıçak aşırıyor, masanın dibine saklıyor.

.adamı tekrar aynı yerde görünce dikkatini dağıtıp bıçakla saldırıyor. adam da kadından etkileniyor mu etkilenmiyor mu hiç belli değil. bir bakıyorsun öyle, bir bakıyorsun böyle. bıçak savurduğunda işini bitiremiyor. 

.bunlar gelip geçiyor. son gün kadın artık beni öldürecek kaçayım diyor. tau kaçış yolu açıyor ama adam tam o an geliyor ki kaçacak insan için zamanı daha iyi ayarlayabilirlerdi. hadi adam geldi, tau'ya eziyet ediyor. niye geriye dönüyorsun değil mi? tam geri dönüyor. tau'nun veriler gitmiş. karıyı tanımıyor artık. alex ne derse yapıyor. paketleyip beynine yerleştirdiklerini çıkarmaları için götürüyor.

.öncesinde bunun drone'larından birinin ağ bağlantısı çekip attıydı. tabii niye çekip attı da kırmadı? onun içinde tau nasıl olabilir? bunun bir cevabı yok. normalde evin içinde tau nerde onu da bilemiyoruz ama evi yok etme aşamasına gelindiğinde tau'nun da yok olmasını beklerdik.

.en başında evi niye yok ediyorsun kadın? oradan itibaren saçmalıyor film. kadının beynindekini çıkartacakken, tau son kalan drone'u ile elini çözmesine yardım ediyor. kadın adamı bir şekilde pataklıyor ve elini kesiyor. ne hikmetse kan kaybından ölmesin diye elini bağlamış. adam sonra çıkıp geliyor ama tau'nun robotu zaten kadının peşindeydi. koşturmcalar içinde evi kendini yok etmeye ayarlamıştı.

.ama neden işte? hadi diyelim yıkacaksın, o halde önce ön kapıyı açarsın, kaçışını ayarlarsın sonra yıkarsın. yıkım başlatıyor. sonra kesik el kapıyı açmıyor. zaten soğuk el kapıyı açmıyor diye ele hohlamak da komik geldi bir yerden sonra. eli ısıttı, yıkımı başlattı ama evden çıkışı bir türlü yapamadı.

.ev yıkılmaya başlayınca eli kesik adam geldi, evi başına yıkıldı öyle öldü gitti. bu kadının başına bir şey düşmedi. ev yıkılırken duvar da yıkılınca biraz tau ile muhabbet edip yıkılan duvardan sağ salim şekilde dışarı çıktı ki, olacak iş değil. böyle yıkım mı olur lan? patlat gitsin işte. deprem gibi yavaş yavaş iniyor, kadın da o ara kaçıyor.

.tau'ya dışarıyı gösterecek ya, böyle yapalım demişler. kalan o kırık, yavrum yazık son drone içinde tau varmış. onu da dünyaya çıkartıyor ve burada bitiyor. olacak iş mi? koskoca tau onun içinde kalabilir mi? yapay zeka dediğin nedir tabii? ne kadar kod gerektirir onu açıklamıyorlar ama biraz mallık gibi geldi. sırf tau'ya dış dünyayı gösterelim diye böyle yapmışlar.

.kadının dış dünya anlatımı, onu yaratana karşı boyun eğip eğmediği meseleleri biraz güzeldi. sanata düşkünlüğü, kendi senfonisini yazmak istemedi. hatıralara tutunması, anılar olmayınca ne oluruz demesi falan da güzeldi. bu muhabbetleri artıramadılar. saçma sapan bir aksiyonumsu gerilime bağlamaya çalıştılar ama olmadı işte.

--- spoiler ---