27 Haziran 2019

Wonders of the Solar System


bu seriye ne zamandır denk geliyorum ama brian yüzünden bir türlü izlemediydim. adını da doğru yazamıyormuşum sanırım bu yumuşak huylu profesörün, her neyse şimdi adamlar gezegenlerle ilgili yeni belgesel var diye eskisini de kaktırmış. iyi de insan aynı içeriği arka arkaya niye verir arkadaş? izlediğim bölüm ile diğer the planets belgeselindeki bölümlerle nerdeyse aynı yerlerde geçmiş. tamam uzayda canlılık meselesinin başka konusu olmayabilir ama neden devamlı çekip duruyorsunuz arkadaş? nerdeyse 10 sene öncesinin bilgileri bak, aynılarını tekrar ediyorlar ve utanmıyorlar. bu da insanı üzüyor. izlemeyelim mi yani? yeni bilgi yoksa çekmeyin arkadaş. sadece 3d modelleme gelişmiş o kadar yani. ha tekrar tekrar, yeni şeyler yine duydum ama artık o benim unutmamdır, böyle böyle ezberliyoruz.

s01e05:
Aliens

--- spoiler ---

.ilkin derinlere iniyoruz. derinlerde acayip hayatlar var. buradaki hayatlar, dünyanın geri kalanındansa uzaydaki hayatlara benziyor diyorlar ama mevzu şartlar mıdır? canlılık şartlardan mı oluşmuştur yoksa coğrafyanın ötesinde bir katkı mı vardır? daha bunun cevabını veremeden bu belgeller laf oluyor işte. tabii bunun cevabı olsa, bir çok şeye cevap verilmiş olurdu. o ayrı.

.marstaki su izleri ve dünyadaki kanyon meselesi yapıyorlar. geçenkinde başka araçla gezdiydi, 2010'da helikopterle takılıyor. su varsa hayat vardır gibi takılıyor ama su yok, o halde ne olabilir? bunun da fantezisini yapıyorlar. yerin dibinde çeşitli bakteriler varmış. esasında hoş bir bilgi. marsın yüzeyinde değişken metan gazı kümeleşmeleri tespit etmişler. bunları da karıncalar yapıyormuş ama orada karınca olduğundan değil. karıncanın karnındaki bakterinden olabilirmiş. ağacı sindirmesine yardım eden arkadaş, metan üretiyormuş. böyle ilginç bir bilgi.

.mağaradaki zehirli gaz olayı da uzak ihtimal geldi. tabii ki uzayda başka kimyasallar ile başka türlü solunum yapan canlılar olabilir ama bu mağaradaki canlıdan yola çıkarak açıklamak biraz kolaya kaçmak gibi. bir de çok zehirli diyor ama maskeyi açıyor, ona da inanmadım niyeyse.

.belgeselin tek ilginç yanı buzda yaşayan organizmalar meselesiydi. bunu daha önce duymadıydım ama onu da ya çürüttüler ya da çok fantastik bir bilgi çünkü europa'nın yüzerindeki kırmızılıkları buna bağlıyorlar, yani europa'nın buzunda organizma var, izi uzaydan görünüyor ama henüz test edemediler. bir taraftan çok ilginç, diğer taraftan sadece jeolojik olabilir. böyle işte. belgeselin tek katkısı da buydu. europa falan ezberledik zaten.

--- spoiler ---