10 Temmuz 2019

Alita: Battle Angel


güzel film olacakmış ama o kadar iyi film yapmayalım, iki tane daha orta düzey film yapalım demişler. hikayeyi yarım bırakmışlar. esas kötüyü oynayan oyuncuyu da bu şekilde sonraki filme saklamış olmuşlar. temelde ne olduğunu da çok anlamıyoruz. işin aslı ben bu filmi animasyon filmi zannediyordum. bir baktım gerçek insanlar var ama acaba animasyon mu lan bu? teknoloji bu kadar ilerledi mi diye insanı ikilemde bıraktılar. ilkin bu iyidi. sonra gerçek ile sanalı karıştırdıklarını fark ettik. hem mekan olarak karışmış, hem oyuncular olarak. bir taraftan olmuş ama arkaplanda olmadığı yerler vardı. aksiyon dozu biraz olmamış. hikayenin içine spor karşılaşması eklemeseler daha ciddi olurdu. bu şekilde bir çözüm pek olmamış. romantik hikayesi de pek olmamış. geriye kalanları sevince bunlar pek göze batmadı ama ergen romantizmi o kadar salakçaydı ki, insanı üzüyordu.

--- spoiler ---

.alita denen kızın geçmişine daha çok gitsek, hikaye daha derinleşmiş olsa film çok daha iyi olurdu. 300 yıl önce bir savaş çıkmış, dünyanın anası ağlamış. nova diye bir karakter gökyüzüne şehir kurmuş. alttakiler ve üstekiler diye takılıyorlarmış. üstekilerin çöpü alttakilerin hazinesi oluyor. böyle bir çerçeve ile film başlıyor.

.alita çöplükte bulunuyor. böyle bir tipi nasıl attılar peki? kayıp eski teknoloji diyor. kalbi şu kadar değerli diyor. karanlık maddeden, tükenmeyen bir enerjiden oluşuyor ama pat diye çöpte bulunuyor. bu hadiseye girmediler hiç. bir açıklama yapmış olabilirler. bunlar şehre karşı savaşa girince, savunma mekanizması askerleri parçalıyordu. hadi tamam eğer böyle olduysa bunca zaman çöplükte nasıl kimse bulmadı? bunu da bilemiyoruz.

.teknolojiden anlayan doktor bir adamcağız kızı buluyor, robot doktoru galiba kendisi. sonra kızı için yaptığı robotik bedene bunun kafasını yerleştiriyor. böyle iyi güzel derken kız rahat durmuyor. diğer robot savaşçıları ile artık baba dediği adamı elinden aldığı esas kötü robota karşı savaşsınlar diye toplamaya gidiyor. orada ağzını burnunu kırıyorlar. tabii bu hadise kızın daha kuvvetli bir giysiyi bulmasından sonra oluyor. babası bunu kendisine monte etmek istemiyor ama paramparça olunca mecburen monte ediyor.

.artık durdurulamaz bir savaşçı haline geliyor. filmin adı da bu. kendisi oğlan arkadaşına para kazanmak için turnuvalara katılmak istiyor. esasında victor denen adam oğlanı bu şekilde kandırdı. hiç bundan bahsetmediler. kızı turnuvaya sokup, diğer oyunculara kızı öldürtme planı yapmışlardı. turnuvada hepsi ile uğraşırken, diğer taraftan oğlan da yaratık avcısı diğer yüzlü tip tarafından sıkıştırılıyor. neyse ki kovalamalı turnuva oyunuu şehre taşınıyor. bir sürü aksiyondan sonra işler karışıyor.

.bu yüzlü arkadaş, oğlanı böğründen bıçaklıyor. arasında da kız var aslında ama engellemiyor. bir şekilde olayların böyle gitmesi istenmiş gibi. sonra da oğlanın kafasını kesiyorlar, tabii ki onu da robotik yapacaklar. sayborg mudur nedir? böyle olacaklar. oğlan sonra kaçıp tekrardan zalem dedikleri şehre çıkmak istiyor. o sırada nova da zaten savunmaları hazırlamış. şak diye bıçaklar gönderiliyor. kızcağız bunu kurtaramadan oğlan ölüyor.

.lütfen ölsün yani artık, sonraki filmde çıkacak hali de yok. kız sonra turnuvaları kazanıp zalem'e işaret ediyor. nova mıdır nedir? onun da edward norton olduğunu görüyoruz. tüm eğlence sonraki sezona kalıyor ama pek ciddi olmuyor tabii.

.bu kızcağız süper güçlü ise köpeği niye kurtarmamıştı mesela? niye minik köpeği öldürdüler. ona çok takıldım. genel gidişat da bir yerden sonra salakça bir hal alıyor. bunu da yapmak istemişler. ergen seyircilere yönelik bir sürü şey yapmışlar sanırım. izledik işte.

--- spoiler ---