1 Temmuz 2017

Okja


güzel film de ne bileyim şimdi yediğimiz hayvanlara empati meselesinde çekincelerim var. adamlar bu fikir üzerine gitmiş, bir tane olmayan canlı yaratmış ve bunun dramını vermiş. bir yere kadar güzel gidiyor ama diğer taraftan toplama kampından bari bizim oğlanı kurtar meselesine gelince bana biraz fazla geliyor. müzikleri, karakterleri, akışı falan başarılı. izlerken insan sıkılmıyor, üzülüyor, heyecanlanıyor gülüyor. hoşça vakit geçirtiyor işte. hayvan sevgili, hafif sorgulamalı, az güldürülü film izlemek isteyen için iş görür bir film. efsane olabilirmiş ama biraz abartmışlar, ondan bence olamamış.

--- spoiler ---

.domuzu full animasyondan yapmışlarsa baya başarılı olmuş. gözler mözler gayet iyidi. hayvan domuz değil de su aygırı gibiydi. neden domuz demişler? belki aynı familyadandır ama yine de domuz biraz iddialı olmuş.

.dünyadaki açlığı çözmek için özel üretim domuzlarla ilgili bir film yapalım demişler. esas kötülerin argümanı bu, seçilmiş domuzları yetiştiricilere bırakıyorlar. on yıl sonra en iyi domuz kazanan domuz olacak ve onu üretecekler. ha işte olaylar burada başlıyor. dört yaşından beri domuza bakan küçük kız, domuzuna pek bağlanıyor ve olaylar gelişiyor.

.okja adında bu domuzu tabii ki birinci seçiyorlar. dedesi bunu kandırıyor, alıp götürüyorlar hayvanı. kız da peşinden gidiyor. olaylar seul'de başlıyor. hayvan sever şiddeti sevmeyen bir grup var. onlar okja'yı kaçırırken. kız arada kalıyor. güya kızdan izin alıp bir kamera yerleştirip geri domuzu teslim ediyorlar.

.kötü muameleleri çekip insanlara izletmek için bunu yapıyorlarmış. walking dead rahmetlisi glenn (kendisi de güney koreliymiş, yeni öğrendim) teknoloji çılgını, hayvan düşkünü, çevirmen rolüyle takılıyor. pek iyi bir rol vermemişler. kızı bu da kandırıyor çünkü...

.neyse züccaciyeci dükkanına giren iri kıyım domuz olarak, aksiyonlar yaşandıktan sonra alıyorlar bunu götürüyorlar. küçük kızın götürülme videosu sosyal medyada yayılıyor. kötü tanıtım oldu diye şirketin sahibi, durumu düzeltmek için bir etkinlik tasarlıyor. son olayların orada olacağını da kestiriyoruz ama işte tutup kaçıramıyorlar hayvanı. o kementin ayağından tutup yere çekilmesi, tüm ekibin yaralanması falan bir hayli üzüyor insanı.

.aradaki sahnede bu okja tecavüz edildiği için pek sinirliyken. küçük kızın kolunu ağzında kapıyor. hayvan hakları savunucularının lideri, patlatacakken bir tane, kız tutuyor sopayı, bu da pek etkili bir sahneydi işte.

.okja'yı götürüyorlar. kız ve ekip yaralı, yaralarını sarıp okja'yı kurtarmak için mezbahaneye geliyorlar. bir sürü hayvan, hepsi kesilmek için süreci hızlandırmışlar. tam sıra okja'ya gelmiş. o an küçük kız geliyor. bebek haline sarıldığı fotoğrafını kasabına gösteriyor. adam duraksıyor. şirketin sahibi geliyor, niye kesmiyorsunuz lan diyor. benim malım diyor, istediğimi yaparım diyor.

.kız da dedesinin ona verdiği altın domuzu vererek okja'yı satın alıyor ve böyle mutlu mesut bitiyor. da ülen olmuyor işte. insan buruk bitiriyor. bir kere özel tasarlamışlar mı bilmem, son kısımda daha mutlu bir an yaratabilirlerdi ama bir sürü hayvanın kesildiğini görüp, bir tanesinin de yavrusunu buna uzatması falan çok acayipti. işte adamlar bunun dramını yaratmış.

.kesileceğini bilen hayvan, belli bir zeka seviyesinde olan hayvan yenmemeli gibi bir şeyler diyebilirm ama nerden bakarsan elinde kalıyor. zaten etkileşime girdiğin, evcil hayvan tipinde olanlar yenmez. onun yerine özel üretim domuz yapmışlar ama hayvancağız uçurum sahnesinde ipi, kütüğü, salınımı falan hesap edip kızı kurtarabiliyor. çok zeki yani öyle böyle değil. hem domuz hem zeki, domuzların zekası diye bir şey de vardı sanki ama bilemedim şimdi. bana her türlü çok abartmışlar gibi geldi.

.hayvan sever tiplerin kamyonu çiçeklerle kaçırma sahnesine koptum. nerden bulup tasarlamışlar bilemedim. ekibin içinde the 100'den malın teki de vardı. domates bile yemiyordu. o derece doğaya saygılı işte.

.esas kötülerden revolution dizisindeki zenci abimiz vardı. burada da kötü rolde. aynı tip işte nerdeyse. şirketin ikiz ceo'ları ile oynayıp duruyor ama bu karakterleri yeterince güzel yapmamışlar sanki.

.sanki türk müzikleri duydum, belki orta doğulardandır ama tanıdık geldi. arattım kimindir neyindir bulamadım. çok iyi şeyler değil ama sahnelere pek gitmiş. güney koreli mizahına türk müziği falan komik geldi bir bakıma.

--- spoiler ---