5 Mart 2019

Life of a Universe


brain cox denen tipe uyuzum. puanına da kırıp, canını sıkacaktım ama neyse ki bitişe doğru bu belgeselin ismini bilmediklerimiz falan mı koysak diyerek artı puan kazandı. aslında cevapları yok. tabii evren nerden oluştu, ne zaman yok olacak gibi sorular için ondan cevap beklemiyoruz ama bütüncül olarak güzel bir bakışla anlattığını söyleyebiliriz. en azından zamanın başlangıcı muhabbetine girmedi. bir terslik olduğu bariz. ayrıca çok büyük zaman dilmlerini ağızlarına alırken bir düşünseler ne iyi olacak. böyle salak saçma konuşuyorlarmış gibi oluyor. ayrıca bu brain cox elemanı mekan kapatıp insanlara kendini dinletiyor gibi. nasıl bir popülaritesi de varsa artık, çok enterasan o...

--- spoiler ---

.büyük patlama olayına bir açıklama daha getirdiler ama aslında aynı şey. enflasyon bilmem nesi olayı dediler. büyük patlamadan önce de madde varmış gibi, zaman varmış gibi anlatıyorlar. öncesi var evet ama onun öncesinde ne vardı derken, bir döngüye sokuyorlar. tabii kesin bir şey yok.

.enflasyon muhabbetini yoğun maddenin çekim kuvvetinin itmesiyle falan açıklıyorlardı sanırım. onu açıklamak için uydurdukları bir kavram işte. demek istedikleri patlama hiçlikten değil, bir şeylerden oluştu. buna da büyük yırtılmanın kalıntısı olabilir diyebilriz diyor. 

.yani bir evrenin bitişi, bizim evrenin başlangıcı, bizimkinin bitişi başkasının başlangıcı, sonsuza kadar bu böyle sürecek, çok da dert etmeyin demeye getiriyorlar. tabii bu bir başlangıç fikrinin bilim camiasını üzmesiyle de ilgili. allahsızlığa karşı büyü darbe ulan bu!

.şaka bir tarafa adamlar yeni cevaplarla, yeni sorularla böyle hayat ne güzel gidecek modunda, motivasyonlarını gördükçe sinirlerim geriliyor ama bu sorularla uğraşarak para kazanmış olmaları da bir taraftan imrenilencek bir şey.

.yaratılış ve bitişi birlikte anlattıklarına göre iki bölüm fiyatına bir bölüm izledik sanırım. iki olayı böyle birlikte anlattı sayılır ama esasında ikisine dair pek bir şey söylemedi. bunun da farkında olmasına sevindik sadece. bundan fazlası değil.

.daha önce de zaten evrenlerin iç içe olabileceği, sonsuz tane evrenin olabileceği, varoluşumuzun bir zorunluluk olabileceği tarzında laflar duymuştuk. yeni şeyler söylemiyor ama yeni yorumla söylemiş oluyor. adamların da işleri bu, iyice hatip olmuş. bir de imam olsaymış tam olacakmış mal oğlu mal!

.niye kızdıysam şimd bu bilim insanına bilmiyorum. orada burada nağme yaparak çekim yapmakla olmuyor. mikro dalga arka plan ışımasından bahsetmese olmazdı, ondan da bahsetti. ufuk ve düzlük problemini de evrenin aslında çok ufak bir parçasında olduğumuz cevabıyla aşmış oldu. evrenin şekli düz gibi görünüyormuş ama dünyadaki küçük bir parçanın düz görünmesi gibi olabilirmiş. madem öyle büyük yırtılma şusu busu diyorlar, görünen evren düz görünüp de bu kadar küçükse nasıl olacak bu iş diye de sormaları lazım.

.bir yerden sonra evren nasıl yok olacak hahaha şeklinde devam ettiler. komik mi lan itler diye tokatlamak lazım bunları. biri diyor 100 milyar yıl sonra, diğeri diyor başka bir şey. kırmızı deve gelmeden en yakını 1 milar yıl sonra zaten dünya sera etkisinde yamulacakmış. o sanki çok azmış gibi konuşuyorlar. insanlık hangi zaman içinde hangi aşamaya geldi, bir çıkarım yapsalar iyidi ya öyle konuştular.

.arada gördüğümüz tiplerin her biri nerdeyse kendi belgesellerini yapmış tipler. bu belgesel lobisi de çok kötü, insanların ekmek kapısı resmen.

--- spoiler ---