29 Ağustos 2019

horizon s2018e11

Vitamin Pills: Miracle or Myth?

--- spoiler ---

.güzel konu, şaşırtıcı bilgiler var ama sunucu yetersiz kalmış sanki. bir tane çinli doktor bulup getirelim anlatsın demişler de adam biraz şımarık çıkmış. yine de bu kadar büyük sektöre rağmen bunları anlatmaları saygı duymamı sağladı. tabii bugün bunlar olmaz, yarın başkası olur.

.en çarpıcı olan yeşil çayı hap olarak alan salak abimizle alakalı. babası kalp krizinden öldüğü için kafaya takmış. daha sağlıklı olayım demiş. yeşil çay hapını bulmuş. sonra bir bakmış sapsarı olmuş. karaciğer gitmiş. nakil yapmışlar ama sonra böbrek gitmiş. zaten nakil gerekmesi bile şaşırtıcı. bu hap tüm herkeste böyle mi? aşırı doz mu almış? ne yapmış onu anlatmadılar. yeşil çayın içinde bunu sağlayan madde varmış. zehri belirleyen dozudur diye söz varmış. onu söylüyor çinli...

.antioksidan muhabbeti de çok çarpıcıydı. sporcular çok serbest radikal üretir, kaslara bunu baskılayıcı antioksidan verirsek ne olur demişler, sporun faydası kalkmış. ötesinde şişko amca ile araba mezarlığında yapılan görüşmeye göre %4 ve %12 oranında ölümleri artırdığı görülmüş. normalde vücut yaşlandıkça oksidasyona uğruyor, o yüzden bunu azaltalım ömrü uzatalım gibi bir mantık geçerli olmuyor yani.

.eh işte önce kendileri buluyor, sonra zararlarını gözlemleyip düzeltmeye çalışıyorlar. adamlar zaten süper beslenme diye bir kitapla devrim başlatmış güya, kızıyla görüşüyor, babasının böyle devrimlerde gözü yoktu diyor. mevzu bahis olan, azı faydalı olanın fazlası da faydalıdır mantığı imiş. yani zaten vitaminsiz değil mallar ama madem faydalı daha çok alalım dediklerinde allahın sopası olmadığından kafalarına kafalarına kendi kendilerine vurmuşlar.

.tabii sunucu çinli d vitamini eksikliğine hap almayı düşünmüş, o da yine gönderme oluyor. bir taraftan bilimle her şeyi kontrol etme gerginliği, diğer taraftan yanlış yapıyorsak muhabbeti. neyse ki kendisi hapçı değildi, oradan başlattı.

.normal beslenmenin yani düzenli beslenmenin vitamin alımına gerek kalmadığını söyleyen tipler de vardı. tabii onların normal beslenmesi, beş öğün meyve sebze diyorlar da bu da yanlış arkadaş, böyle bir şey olabilir mi? neresi doğal onu da anlamış değilim. ilerde buna da karşı çıkarlar. neyse artık. allah en doğrusunu bilecek şekilde devam edelim biz faniler.

--- spoiler ---