8 Haziran 2019

black mirror s05e02:

Smithereens

--- spoiler ---

.direksiyon başında sosyal medyadan uzak durun mesajlı bölüm çakmışlar. derinliği bu kadar yani. ulan tamam iyi, mesaja lafım yok ama adam böyle bir halt edip nişanlısının ölümüne sebep olmuş. bu durumda sosyal medyanın sahibini aramak mı çözüm? nasıl bir senaryo ki bu? adam ben de yapamıyorum. insanları bağımlı yapmak için yöntem arıyorlar diyor. tamam arıyorlar da sen bağımlı olma kardeş. zorla mı?

.yani mevzu tamamen adamla alakalı, alkol falan da yasaklansın o zaman. nasıl bir kafa anlamadım. adamlar zaten daha çok vakit geçirtmek, daha çok tıklanmak için her şeyi yapacak. buna laf etmeye çalışmışlar ama bir argüman bile geliştirememişler.

.önce uber sürücüsü gibi başlıyor. bir şirketten yolcu alıyor. orada mı çalışıyorsun diyor. zenci bir tane stajere denk geliyor. ne biçim len stajersin diye de kafayı yiyor. öncesinde bir kadını kazasız belasız ulaştırıyor.

.derken stajeri paketleyip şirketin sahibi ile konuşacak. stajer olduğu için işleri zorlaşıyor. uzun süre sahibine ulaşamıyorlar. adam inzivaya çekilmiş. şirket ceo'su, fbi falan konuşmasını tavsiye etmiyor. adam zorla konuşuyor. zannedersin bir şey oluyor. konuştuktan sonra da bir şey olmuyor.

.en son kendini vurdurtuyor sanırım. zenci arkadaş, empatik çıkıyor. kendisini öldürtmesini istemiyor ama silahı elinden alayım derken boğuşma çıkıyor. o ara yazılar geliyor. iki el ateş ediyor, görüntüler bitiyor. muhtemelen adamı vuruyorlar, herkesler işlerine devam ediyor. bir bildirim olarak sosyal medyadaki yerini alıyor ve mevzu kapanıyor. durum bundan ibaret.

.arada da bir terapi grubu vardı. oradan bir kadın buna yazılıyor. onla sevişiyorlar. kadının kızı intihar etmiş. başka bir sosyal mecraya girip, intihar etme sebebini öğrenmek istiyor. her gün üç tane şifre deniyormuş. toplamda kitleme daha fazla olması gerek. çok uzun bir liste var. öyle günleri geçecek gibi ama bu sosyal mecranın sahibi, diğerinden bir iyilik isteyip, şifreyi kadına gönderiyorlar. adam ölmeden önce de böyle bir iyilik yapıyor. sherlock'un dahi kötüsü, burada o kadar da zeki olmayan bir plan yapıyor. yine zeki adam rolünde ama fazla abartmışlar, pek olmamış.

--- spoiler ---