12 Mart 2017

abstract: the art of design e03:

Es Devlin: Stage Design

--- spoiler ---

.sahne tasarımı yapan bir teyze ile geldiler de o ne büyük burunlu insan modeli arkadaş, küçük dünyaları ben yarattım modunda dolanıyor ortada, altı üstü sahne tasarlıyorsun len diye kimse patlatmamış mı buna?

.bir de tasarımlarının hepsinde bir küp, bir ışık kesiti. kadın devamlı bunu çizmiş ama hepsini de satmış mı ne yapmış? böyle bir kendini tekrar var ama kimse bundan bahsetmedi. bölümün başında sonunda aynı küpü ve ışık kesitini gördük, hani bir şeyler mi görmek istiyor? bir şeyler mi çıkacak? nedir yani?

.beyonce'dan rolling stones, ordan u2'a falan bir sürü insana sahne tasarımı yapmış. tiyatrolara sahne tasarlamış, moda şovlarına tasarlamış. bir sürü bir şeyler yapmış ama işte çok da mühim bir şey değil sanki, niye böyle dünyaları yaratıyormuş edası yüklemişler kadına pek anlamadım.

.ışık ile mücadelesi, ve boşluk üzerine konuşması fena değildi de ardından pek bir şey gelmedi. müziklerin sözlerini destekleyen görseller koyalım derken çiçek serpmek falan çok da parlak zeka ürünü gibi gelmedi bana, ne bileyim böyle şeyler yapmış aslında.

.normal bir grup sahnesindeki dağınıklığı beğenmemiş. almış onları küplere koymuş ve sahnesi böyle tasarlammış. artık hangi grupsa veda sahnesiymiş, geçip selamlayamamışlar.

.dört bir yanından yağmur yağan küp fikri fena değildi, dönüp dolaşıp kübe geliyor olay ama sınırlı tiyatro sahnesinde böyle bir şey hoş duruyordu. tabii tiyatroyla falan en işim olacak? görüntüsü fena değil işte. bir de sherlock'daki tipin sahnesini de gördük sanki. uzaktan tipini gördük elemanın ama onun çıktığı oyunların sahnesini de bu tasarlamış.

.batığın zaman bir sürü kaynak gidiyor, bir sürü insan çalışıyor ama bir kadın her şeyleri yapmış edasıyla geziniyor. tamam tasarım kendisinin ama bir kere zaten alanı görmeden yaratamıyorum diyor. e teknisyenlerin yaratabildiği kadar yapabiliyorsun, o da bir gerçek. sonuca bakıp da aynını çizdim diyemez herhalde. 

--- spoiler ---