10 Temmuz 2016

Wayward Pines s01e05:

The Truth

--- spoiler ---

.adamlar pat diye gizemi açıkladı ama nereye kadar açıkladı? şimdilik belli olan kısımlarına göre zaman kayması mevzusunun açıklaması hiç fena değil.

.dünyanın başına bir hal gelmiş ve tamıtamına iki bin yıl sonraya götürmüşler. uyku modülleri gibi bir şeylerde insanları paketlemişler. seçilmiş insanlarmış bunlar. paketlenip iki bin yıl sonra uyandırılmışlar. insanlığı kurtarmak ya da devam ettirmek gibi büyük bir görevleri var. bu gerçeği de sadece veletlere açıklıyorlar.

.şimdi ilk sorun neden veletler. bunu büyükler bu durumu öğrendiklerinde intihara meyilli oluyorlar diye açıklıyorlar ama insan ikna olmuyor. bir kere herkes bunu böyle karşılamayabilir. geçmişten bahsetmeyeceksin, telefon çaldığında açacaksın falan filan diye kurallar koyup insanların mutluluk oyunu oynamasını beklemek daha malca, asıl o zaman insanlar intihar etmeliydi.

.ilkin oturmayan kısmı bu ama bir yere kadar yine tamam gizem olsun, insanlar kurtulmaya çalışsın, eyvallah anladık. peki esas olay dünyanın başına ne gelmiş? abby dedikleri insanların evrim geçirmiş hali neden bu hale gelmiş? allah-ü teala neden bunu yapmış? bir kere beynin gelişmesini beklemez misin? daha büyük beyin daha zeki insanlık olmasını istersin.

.onun yerine daha ilkel ama daha güçlü, duyuları daha gelişmiş ama insanlık namına bir şey kalmamış, sürü halinde avlanan tiplere dönmüş canavarlar olmuş. hani deseler ki bir deney yapıldı ve insan dna'sı buna döndü. yok efendim onun yerine evrimin bu tarafa gideceğini doktor abimizin teki iki bin yıl öncesinden öngörmüş ve buna karşı böyle çılgın bir planla gelmiş. dünyada tek kasaba kalmış o da wayward kasabası. ne bileyim baktığın zaman güzel senaryo ama tam oturmayan yerleri çıkacak gibi.

.neyse zaman kaymasının açıklaması şu şekilde olabilir. iki bin yıllık zaman dilimi içinde dünya yok olmadan insanları farklı zaman dilimlerinde çekip almışlar. dizinin kurgusuna göre aynı zaman gibi gösteriyorlardı ama arada iki bin yıl varmış. işte tüm zamanları bir arada düşününce insanın kafası karışıyor. neye göre seçmiş, nasıl seçmişler. misal esas adamın ailesini sonradan getirmişlerdi. bunu da onun özel olmasına bağlamışlardı ama bunların hepsi zaten planlanmış olmalı çünkü iki bin yıl önce insanları seçen doktor iki bin yıl sonraki sorunları görüş bunu becermiş olamaz. şerifin öldürülmesi ve yeni şerif olması da aynı hesap.

.hemşire, öğretmen, belki belediye başkanı bunların hepsi en başından beri olan tipler gibi, kuralları kendileri koymuş gibi duruyorlar.

.bölüm içersinde konuyu açıklamaları da güzeldi. şerfin dışarı çıkması ve yaratıklar ile kafa kafaya gelmesi, sonra dünyanın yıkıldığını görmesi. öğretmenin de ilk nesle gerçekleri açıklaması. ellerine para tutuşturması ve insanlıktan kalan tek şey bunlar demesi. çocukların bu kadar sakin karşılaması da garip, sonra mason tarikatı gibi ilk nesil kabül töreni de garipti ama öyle olmasını uygun görmüşler demek.

.şerifin karısı da emlakçılığa başladı. yine gürültü yaparak konuşmalara başladılar. yeni bir adam geldi, herkesin kaza ile geldiğine dikkati çektiler. diğer emlakçı tip de bir garip. şimdi tüm gizemi bizim şerif öğrendi ve helikopter ile daha geniş açıdan olayları anlatacak esas abimiz ile görüştüyse geriye nasıl bir olay kurgusu kaldı? nereye götürecekler bakalım?

.neden insanları öldürüyorlar? hesaplaşma olayı nedir? kurallar niye bu kadar mühimdir gibi mevzulara girerler gibi duruyor. ne olursa olsun şerifin kuralları kabul etmez gibi geliyor bana, tabii insanlığın sorumluluğunu omuzlarına alacak mı? onu da göreceğiz.

--- spoiler ---