9 Temmuz 2016

The Century of the Self e03:

There Is a Policeman Inside All Our Heads: He Must Be Destroyed 

--- spoiler ---

.bir miktar karman çorman bölümdü ama son kısım pek tatlıydı. kapitalizim kendini ifade etmeyi seçen pek akıllı tüketicileri de iyi kafalamış. vakti zamanında seri üretim ve tek tip insan modeli varmış. insanlar buna baş kaldırmış ama yine dönüp dolaşıp geldikleri yer kürkçü dükkanı olmuş. zaten toplum olarak bundan kaçış yok belki ama bu sefer daha tehlikeli çünkü aynı zamanda mutlu olarak, kendi olduğunu düşünerek bunu yapmayı becermiş.

.matrix’i anımsatıyor böyle bakınca. insanlar elektrik üretsin diye onları mutlu eden bir düşüncenin içinde tutmak. amerikan ekonomisinin çöktüğü noktada bu tüketim çılgınlığı tekrar ayağa kaldırmış. böyle de bir serüven yaşamışlar. tabii adamlar bunu şak diye ortaya çıkaramamışlar.

.ilkin freud ile kapışan biri varmış. hafif deli abimizin adını aklımda tutamadım, araştırmaya da üşendim. adam uzaylı avına ve kanseri iyileştiren ilaçlara falan geçince atmışlar bunu içeri ama içindekini serbest bırakma fikri daha sonra pek alıcı bulmuş.

.insanın içindeki irrasyonel mevzular kötü değildir demiş, bastırılmış libidodan geliyor başımıza her şey demiş. freud’un bakire kızı da duruma pek alınmış ve adamın kariyerini bitirmiş. daha sonra kafayı yiyip hapse falan atılmış ama bir bağlantısı var mı bilemiyoruz. bu adamın kızı da freud’un kızına giydiriyordu ya neyse işte.

.mevzu insanları kontrol eden elit kesimden önce bireyselliğe, aktivistlere sonra yine kapitalizmin pençesinde tüketen insan modeline değişmiş. bunu da gülerek anlatıyorlar artık. bir yerden sonra kahkahaları basıyorlar.

.vakti zamanın solcuları, insanlara özgürlük alanı isteyen tipleri, hippileri falanı filanı kendilerini ifade eden giysiler içinde eriyip gitmiş. zaten baktığın vakit en şekilci giyinişlerde bu döneme yansır. üretim araçları bu kadar şekillenmemiş, tek tip üretiyorlarmış ama teknolojik gelişmeler ile bunu da aşmışlar. uçmuşlar gitmişler işte. 

.siyasi boyutu da varmış, ronald reagan abimizin yıldızı bu dönemde parlamış. kimseler öngöremiyormuş ama pek enterasan anket yapan tipler bireyselleşen insanların cumhuriyetçilere oy vereceğini tahmin etmişler, bunu da pek mutlu mesut anlatıyorlardı. adam halkın sırtından devleti alacağım demiş, büyük ekonomik krizden sonra da bunu çözecek devlet değil demiş. hakkaten de devlet değil özel sektör çözmüş.

.yaşam tarzı lafının geliştirilmesi ve insanların tiplere göre ayrılması falan acayip işlerdi. bundan öncesi yokmuş, gelişen şartlar bu konularda araştırma yapmalarını gerektirmiş ve adamlar olayı çözmüş, hele şu anket hazırlayan tipler dışardan o kadar da belli olmayan bu durumu şak diye buluyorlarmış, e bu da büyük paralar demek. şirketler çıldırmış, ürünler bunlara göre pazarlanmış. vay efendim vay.

--- spoiler ---