24 Mayıs 2018

Selfless


daha gerçekçi bir düzleme oturtsalar güzel film olacakmış ama öylesine bir film olmuş. gişelere oynamışlar, erdem falan kazanmış. ne bileyim baştaki karakter ile sondaki karakter arasında açıklanamayacak fark var. olayların gidişatında da bir sürü eksik var ama hoş sahneleri ve müzikleri vardı. bir taraftan iyi diğer taraftan fazlasıyla boş bir film işte. zaten mevcut konusunu döndürüp döndürüp tekrar yapıyorlar. bu tarz bilim kurgu konusunda da özel bir şey olmayınca işte boşluk hissiyatı iyice artıyor. filmdeki tipler iyidi aslında, filmin akıcı olmasını sağladılar. süresinden daha uzun hissediliyor çünkü filmde devamlı hızlı sarmalar var. uzun süreyi anlatmak için kullanılan bu çekimler filmi zamanına göre daha uzun hissettirdiği görüşündeyim. ilgili birimler incelesin bu teorimi.

--- spoiler ---

.ölmek üzere olan aşırı zengin tipler görünce kesin kabul değiştirir bunlar diyoruz. ölmek üzere olan abimizi de benzer rollderde görüyoruz. kızı ile arası kötü. kendine dindar biri. karını pek düşünür, belki ölüm yaklaşınca biraz hayır işi ve kızıyla barışmak ister ama tam da öyle değildir.

.arkadaş rolünde flash dizisinden tip, o da ölen oğlunu yeniden vücutlandırmış. bari çocuğa yapmasaydınız derken herkes zaten bedenleri tüpte üretilmiş zannediyor.

.bu da ilk başlardaki egzersizlerin anlamını sorgulatıyor. madem insan bedenleri neden egzersiz? bir kaç seferden sonra gerek kalmıyor hemen ayağa kalkıyorsun diyor da ne alaka yani? bunu da uydurmuşlar hiç olmamış.

.aynı şey demir için de geçerli, büyük mıknatıs içine demirle girersen ağzını yüzünü parçalaması lazım, onun yerine zihni aktarılmıyor. demire mi aktarılıyor? o da çok anlamsız geldi. adam kulak mulak gitti diye beden değiştirirken eldekinden oldu. sanki bedavaya geliyor, çok salakçaydı.

.bunlar haricinde pek bir yamukluk yok, normal bir film. zengin adam hasta, fakir oğlanın da çocuğu hasta, paraya ihtiyacı var vücudunu satıyor. böbrek satmanın bir tık üstü işte. olayların özü bu.

.gizemli kısmı da işte adam bedenin kullanılmış olduğunu sonradan fark ediyorlar. yine bir mahallede uzun zaman ve bolca kadınla geçirdiği zamanları görüyoruz. en iyi arkadaş rolünde psikopat zenci, ajan olduğunu da anlıyoruz. hatta filmin şaşırtan kısmı yok, baştan sona tahmin ediliyor.

.arada anı görüntüleri giriyor. esas doktor ağzından bir şey kaçırında bu da şüpheleniyor. anılarındaki su deposunu aramaya koyulunca gerçek ailesini buluyor ve kendini feda ediyor. filmin isminde buna gönderme var herhalde ama en büyük mantıksızlığı da bu herhalde.

.bu kadar zengin, egosu tavan yapmış biri. ölmemek için girdiği bu kadar işlerden sonra neden kendinden vazgeçsin ki? ilacı almayı bırakınca öyle rüyadan uyanır gibi eski haline dönmesinin saçmalığını saymıyorum bile ama hadi onlara tamam ama adamın kendini feda etmesinde bir anlam bulamadım. çekirdek aileyi çok sevmiş. biraz parayla (bolca aslında) hepsi mutlu olmuş. bunu mu arzulamış?

.hem bir diğer önemli mantıksızlık da neden içindeki adamın benliği hiç hortlamıyor? sadece anılar hortluyor. bir yerden sonra ilaç almayınca tüm anıları çağırması lazımdı, benliği değil. benliği çağırıyorsa da kriz geçirdiği zaman diğer adam olması gerekirdi. onu da pek teferruatlı düşünmemişler.

--- spoiler ---