13 Eylül 2018

Summer of 84


stranger things tutunca seksenler temalı bir film yapalım demişler. madem temalı yaptık, devamlı seksenler melodilerini dialogların arkasına falan da koyalım demişler, filmin değerini düşürmüş. lan devamlı arkaya melodi mi basılır? iki dakika sustur da kafamız dinlensin. son kısım, sonraki filme bırakılmış. esas kötü adamın tercihi filmin en iyi yeriydi. oraya gelene kadar zaten seksenlerde bir arkadaş grubunun takılması şeklinde gidiyor. öyle ne geriyor, ne korkutuyor. son kısmı biraz gerilimli diyebiliriz. puanına aldanıp (ki şu an 6.7) şöyle ele gelir bir korku filmi izleyeceğim diye düşünmeyiniz, o kadar da bir numarası yok.

--- spoiler ---

.devamlı komplo arayan bir veledin ağır dramı gibi yapmışlar. arkadaş grubu var, hepsi ergen, hepsi azgın. karşı pencerelerinde devamlı gözetledikleri kız var. bir de o kız bu esas elemanın bebek bakıcısıymış. böyle de bir ters ilişki olur mu? çok ayıp yani.

.neyse bir tane polis komşusu var. daha filmin ilk sahnesinde seni doldursam ne kadar iyi olur diye espiri yapıyor. ne çeşit bir sapıksa 12-16 yaş arası oğlanları öldürüyormuş. polis olması mükemmel kılıf falan filan derken ilk kimse inanmıyor, sonra ortaya çıkıyor ama ters köşe falan da olmuyor yani. baştan beri adamın katil olduğu belli.

.bizim velet arkadaş grubu çeşitli aktiviteler ile adamı gözetliyor. araba değiştirmesi, insan cesedi çözücü kimyasalları alması falan filan derken bir şeyler buluyorlar. en son sakladığı bahçedeki kulubede kanlı t-shirt bulup ailelerine söylüyorlar. bu sefer de aileleri çok kızıyor ve adamla yüzleştiriyor.

.adam da sanki çok parlak bir zeka hareketi gibi hemen birinin üstüne suç atıyor. bak katil o değilmiş diyorlar. salak arkadaşları bile inanıyor. kürekleri çiçek dikmek için almışlar gibi salak bir mantıkla, her neyse bu salak arkadaşları yerlerinden ayrılık gözetleme yapmadıkları için bir şey başlarına gelmiyor.

.esas oğlan ve komşu kızı da sonradan dahil olarak mevzuya dalıyorlar. şişko oğlan da seksenler kamerasını taşıyor. adamın evine giriyorlar. kilitli bodrum katına varıyorlar. adam ölüm odası yapmış. hala yaşayan bir tanesi varmış. küvette bir tanesini çözüyormuş. şak diye olay ortaya çıkıyor. duvardaki resimler de önceden öldürdüğü insanlarmış. yakalanmıyorlar etmiyorlar. bu kısım en büyük sürpriz idi. yakalanmalarını beklemiştim.

.hemen adamın peşine düşüyorlar. katil olduğu ortaya çıkıyor. elemanın evinde güvenlik falan doğru düzgün değil. elemanın evinin tavan arasına çıkmış, herkes uyuyunca şişkoyu ve bunu paketleyip götürüyor. o kadar polis falan olması lazım kapının önünde ama yok yani, alıyor götürüyor. uzak bir mekanda bunlarla adam avlamaca oynuyor. şişkoyu çabucak domuz gibi boğazlayıp öldürüyor.

.esas eleman geride kalıyor, onu da kolayca yakalıyor. ayak bileğini falan da kesmeyi ihmal etmiyor. sürüne sürüne geliyor, arkadaşı ölmüş. pek bir üzgün. esas katilimiz de seni öldürmeyeceğim hep omzundan bakacaksın, beni bekleyeceksin, hayatın boyunca sana bunu yaşatacağım, bir gün gelip öldüreceğim diyor. böyle de bir kabus işte.

.sonra da sanki bunlar denmemiş gibi, esas oğlan da arkadaşının ölümüne sebep olduğu için hafif kötü bir insan olmuş gibi filmi bitiriyorlar.

--- spoiler ---