29 Mayıs 2014

The Lego Movie


film güzel hakkaten, adamlar düşünmüş uğraşmış ve yapmış. bir sürü mesajı var. bir sürü komikliği var. pek güzel bir sonu da var. daha ne olsun? şarkısı bile pek tatlı. filmi izlerken kesik kesik görüntüler neden diye düşündüydüm ama sonu için böyle yapmışlar diye hükmettim. akıcı bir görüntü olsa sanki izlemek daha kolay olurmuş ama bu havayı da vermezmiş. ikisi arasında bir tercih yapmışlar ve doğrusu olmuş senaryoya uygun olarak. temel olarak inanmalı filmler diyorum ben bunlara, her türlü güzel hissettiriyorlar zaten. ikinci filmi gelecek de o da pek tatlı olacak gibi duruyor ya tabi bu gizem-çözüm üzerine daha ne katabilirler orasını da bilmem.

--- spoiler ---

.sıradan olmak ve özel olmak meselesi temelinde bir film aslında. tabi minik bir veledin tüm bunları kodladığını düşünmek biraz yanlış oluyor. hayatta ona anlatılanları hatta odadaki posteri bile hayal dünyasına katıp bize film yapmış. geniş bir hayal dünyası varmış vesselam.

.yapıştırıcı ve kapağı da ayrı bir güzellik oldu. sabit düşünceye gönderme. her şeyin kurallı ve yerli yerinde olması. merdivenlerin yukarsındaki adam ve baba figürü... adamlar açıldıkça açıldı. zaten karadelik gibi bir oyuncak ile oyuncakların hayata gelmesi de apayrı güzeldi, üstüne baba ve oğulun anlaşması da pek güzel oldu.

.yetişkin oyuncağı haline gelmesi, iş için maket yapması ve tabi bunları sabitlemesi meselesinden ticaretlerin lordunu oyuncaklar ile ikna etmeye çalışıyor. yaptığı garip modellerdeki güzellikleri görüyor ve baba ile oğul kucaklaşıyorlar.

.emmet'in gerçek dünyada kıpraşması ve masadan düşmesi konusunda pek bir açıklama yapmadılar ama herhalde orası da mucizelerin gerçek olduğu an idi. küçük yaratığın dikkatini çekti ve lego dünyasına matrix'in neo'su edası ile daldı.

.her şey süper giderken kötü ayağına sıktı ve bu da bir bakıma beklenmedik bir sondu. tabi babasına savaş meselesi çok genel bir fikir, bu sefer baba ile kuçaklaşma ile son buldu. gizli silahı da elini uzatması oldu. daha da iyi düşünülemezdi herhalde bu.

.ha baba figürü ve otorite meselesi ile uzlaşma açısından bakarsak imkansız bir şeyden bahsetmiş oldular. oyun alanına çevrilmesi aslında oğul'un kazandığını gösterir ama yine de düşünmüş olmaları bile sevimli diyelim.

.her şeyin bir çocuğun hayal gücü olması meselesi güzel ama tabi o çocuk dahi falan olması gerekir, hele yapılan eleştirilere bakıldığında o yaşta pahalı kahveyi bilir miydik diye düşündüm mesela. şimdi starbucks'lar meselesi var da para mefumu var mı? ona bir bakmak lazım.

.bir de esas oğlan esas kız meselesinde pürüz vardı. sonunda batman çabuk vazgeçti, orası pek olmadı hehe. hadi romantik işlerdeki çocukça durumu yansıtmışlar diyelim bunlara. zaten lego işte ne yapacaklar hehe.

.kahramanlar karması olayı, shaq meselesi dahil her birini pek beğendim. karışık kaptan tadındaki elemanı da kendi uydurdu herhalde, onu tanıyamadım. batman ve astronot pek iyidi. kötü karkateri yoktu zaten, her biri olmuş yani. kötü polis de bir harikaydı.

--- spoiler ---