12 Haziran 2016

Jonathan Strange & Mr Norrell s01e02:

Chapter Two: How Is Lady Pole? 

--- spoiler ---

.yahu hikaye hallaç pamuğu gibi imiş. geçen bölüm sonunda büyüyü tanıtmaya ve üstüne savaşlarda kullanmaya falan çalışıyordu. bölüm başında hop savaşın ortasında yağmur altında gemi görüntüleme büyüsü yapmış. len ne zaman hallettin işleri? ne zaman yaptın büyüyü? güzel görüntülerdi ama çok hızlı geçti gitti. olayın neresini detaylandıracaklar anlamadım.

.diğer taraftan jonathan ile tanışmaları ve iki büyücü olarak bir şeyler becermeleri genel hikayedir diye tahmin ettim. bu da bir bölümde halloldu. adam iki dakikada çırağı oldu yetmedi kendi başına kumdan atlarla karaya oturacak gemiyi düzeltti. yine çok güzel görüntülerdi ama hikaye nereye gidiyor?

.kuzgun kral meselesi ve periler meselesi üzerine bir genel hikaye düşünmüş olmalılar. kalın kaşlı abimiz kadını canlandırdıktan sonra hayatının yarısı derken uykudaki hayatını falan satın almış. kadın da kafayı yiyor bu halde. devamlı dans ettiriyor, başını döndürüyor. uyanınca saçma sapan konuşuyor. sakallarını kessin diye evin adaplı zenci uşağını da yanına çekti. ayaküstü hemen bir anlaşma kopardı. rüyalarda kadının gördüğünü görüyor ama hala ses etmiyor.

.hep birlikte norrell'in pek de iyi insan olmadığını jonathan'a anlattılar. karısı falan en son gider ayak söyledi ama bu olayın üstüne düşemeden ikinci büyücümüzü hemen savaşa gönderdiler. şimdi üçüncü bölüm kim bilir nerden başlayacak?

.kalın kaşlı, uzun tırnaklı abimiz jonathan'ın karısına da sulandı. adam kadın düşkün bir elf midir nedir? ne olduğunu anlayamadık ama açık artırmada insanlara görünür olup jonathan'ın karısına mendil falan uzattı. norrell ile aşık atıyor. 

.kitap tutkusu yüzünden jonathan'ın gidişini kabul ettiydi, karısı geldi açık artırmaya. yanındaki tipler de adamın hastalığını bilip onun üzerinden olaylara girişiyorlar. böyle devlet içinde büyü. büyü lobisi falan gibi bir şeyler yapmışlar. ticaret bitmiş, savaşlar sıkıntıda ama büyü iyi para getiriyormuş. tarihte böyle bir dönem imiş.

.kuzgun kral da 300 yıl önce terk etmiş. deli adamı göremedik ama norrell saygın büyü açısından bunları uygun bulmuyor. herhalde hikaye bu ikisi arasındaki rekabet, yorum farkı ve belki savaşa gidecek. beklenilen yönde gitmiyor. bölüm arası hikaye atlıyor resmen. bakalım merak uyandırıcı.

--- spoiler ---