27 Mayıs 2014

Cosmos: A SpaceTime Odyssey s01e12:

The World Set Free

--- spoiler ---

.bence en kötü bölümü buydu, tamam görüntüler falan yine hoştu güzeldi ama inanılmaz bayık bir konusu var zaten. küresel ısınma... bin tane bu konuda duyarlılık muhabbeti de yapıldı. bin tane belgesel de yapıldı. olayları güzel derleyip toparlamışlar. özellikle ta 18.yy'den abiler bak dünyanın iklimini bozacaksınız falan demiş demesine iyi güzel de yine bozan kendileri itoğluitler. ingilizlerden de demişler, carl sagan da orjinal seride uyarmış. uyarmayan yok ama tüm ekonomilerini bunun üzerine kurup sonra bize bu ekonominin pastasından belgeseller çekip izletme ile olmuyor o işler işte.

.samimiyetsiz buluyorum toptan hepsini. hele daha kıyaslanmayacak derecede az karbon salınımı yapan ülkelere trip atmalarını da çok samimiyetsiz buluyorum. dünya savaşları başlamadan önce abinin teki güneş enerjisi ile çılgın işler yapma niyetindeymiş ama onun yerine petrol daha kolaylarına gelmiş. böyle de bir olay varmış. dünya savaşını biz mi çıkardık? hehe osmanlı sanki ilk dünya savaşında önayak mı olduydu neydi? neyse en azından inek osuruğunu hesaba katmazsak sanayileşemediğimiz için iğneyi önce kendilerine batırsınlar.

.animasyonlar azınlıkta idi, venüsten girdiler, uzay meselesi de çok azınlıkta idi. carl sagan'ın da doktora tezi venüsteki küresel ısınma etkisi üzerine imiş falan. nerden bağlayacaklarsa artık uzaya. öyle geçici bir olay aslında tamam dünya üzerindeki canlılığı tehdit ediyor falan filan ama herkes yok olunca başka bir türe yol açabilir. dünya düzeni böyle, canlılığa sonuç itibariyle bir şey olmayacak. insan da kendi kendini öldürecek işte, ben bu senaryoyu beğeniyorum aslında. umarım bu kadar gerzekçe yok oluruz bir gün.

.yok efendim aç gözlülükmüş, şuymuş buymuş. sensin açgözlü, sensin bencil, sensin vurdum duymaz. hehe çok sinirlendim bıyıklı abime. suçluyu da ayırıyor, volkanlar değil diyor. karbonlarının izleri farklıymış onların diyor. dünyanın nefes alışıdır, karbondioksit döngüsüdür falan filan anlatıyor da anlatıyor. 

.tabi çözümünü de söylemiyor, öyle rüzgar, güneş demekle olmuyor. ekonomik düzenin nasıl olacağını da söylemeliydi? yine diyorum tutup kendileri bunu yapsa önce ve sonra böyle belgesel çekseler yine öpüp de başımıza koyarız ama bu yaptıkları ikiyüzlülük, başka bir şey değil.

.tek sevdiğim yeri köpek gezdirmesi meselesindeki gönderme idi. hava durumu kaotiktir tahmin edilemez ama iklim sabittir demek için güzel örnekleme oldu. ha köpek düzgün yürüyüşte olsa kaotik de olmaz takip ederdi ya işte teşbih ettiler sağolsunlar, köpek de olmasa sinirden kendime bir şey yapacaktım yoksa hehe.

.en kötü kısmı da bitiş kısmıydı, aya gidiş meselesinde başkanın konuşmasıydı o hatırlamıyorsam. soğuk savaşın artısı olarak uzaya açılmayı yediriyorlar bize. tamam gelişmeler hep askeri alanlar yüzünden oluyor iyi güzel de bari bunu bir erdem gibi sunmayın yani. yok artık daha neler.

--- spoiler ---