11 Aralık 2013

i, predator e02:

Polar Bear

--- spoiler ---

.bu belgesel serisinin en iyi bölümüymüş. kutup ayısının avcılık meziyetleri ve foklarla mücadelesi konulu bir yapıt olmuş hehe. foklar zeki canlılar imiş. hava delikleri bir sürü imiş (11 adet idi sanırım) ve hava deliklerinden çıkmadan önce hava kabarcığı yollayıp ayıyı kandırıyor imiş. üstelik 70 milisaniye tepkime süresi ile kaçabiliyor imiş meret. tabi ayı'nın saldırması da 68 milisaniye imiş, nasıl ölçtüler ise rakkamlar bunlar idi. eğer kandırmaca yapmasa yem olacak ama kafayı kullanıyor imiş.

.ayrıca suyun dışında buzun altında bol odalı yuvalar yapıp ayının kafasını karıştırıyor imiş. acil durum çıkışı da koymayı ihmal etmiyorlarmış. ne manyak hayvanlarmış bu foklar da haberimiz yokmuş. bölümde halkalı fok dediler ya ne kadar doğru bilmiyorum. bildiğin fok işte. avlanan yavru da bildiğin bizim yavru fok. kütür kütür yiyorlar anne ve çocuk ayılar ama yemeseler ölecekler işte ne yaparsın?

.işte tam bu noktada başarısız avları ile enerjisini tüketip üzerine mevsiler geçip ölen erkek ayıyı görüyoruz. soğukta titriyor 250 kilo falan vermiş bir deri bir kemik ve hakkın rahmetine kavuşuyor. balinaları bile avlamaya çalışmıştı oysa... gitti dağ gibi kutup ayısı. ancak baştaki bu hikaye, o öldü am genleri devam ediyor şeklinde anne ve yavrularına geçiyor. karnı aç olduğu halde çiftleşmiş ve iki adet yavrusu olmuş idi. enerjisini doğru mu kullanmadı? yoksa hani çiftleşmese genleriyle birlikte yokluğa mı karışacak idi? orasını allah bilir artık.

.buzların erimesidir, açlık tehlikesidir derken görüntüleri de genel hikayeye uydurmuşlar her biri hd'den ödün vermeyen bir bölüm olmuş. arada kaçırdıkları yerleri yine modelleme ile tamamlamışlar ama o kadar da olur. buzun altındaki yuvada fok'un tedirgin bekleyişinin görüntüleri falan hayli güzel idi. bin tonluk basınç ile tepesinde ayıcık buzları kırar iken bu hayvancağız da kendi yuvasında yanlış yöne sapıp öldü gitti.

.ha avlanamasa yavrularını yedi, yiyecek muhabbetini çok yaptılar. var mıdır bunun görüntüsü bilmiyorum ama boşa konuşmuyorlardır herhalde. demek bu ayılar çok aç kalınca ölmemek için yavrularını da yiyorlar. anne fokun da yavrusunu terk etmesini gördük. kutupta, soğukta annelik duyguları o kadar işlemiyor demek.

--- spoiler ---