28 Ağustos 2013

Sci Trek e06:

What Animals Think

--- spoiler ---

.hayvanlar ne düşünür üzerine bir bölüm, pek de güzel yapmışlar. tek sevmediğim kısmı bir tane genç bir elemanın (zoolog) yavşak yavşak konuşması idi. pek yanlış şeyler söylemedi ama yine de hoş gelmedi bana.

.karar verme, tercih etme, kendinin farkında olma ve alet yapma gibi konular üzerinde durdular. bir de aldatma kısmı var ama orayı tam anladığımı söyleyemem. bir kere her hayvanda olan bir şey dediler ama pek de karışık bir hal dediler öncesinde. tam ne dediklerini bilmiyorlar herhalde ya da bizi kandırıyorlar bilemedim.

.toplama çıkarma yapan papağanı daha önce gördüydüm, ayrı bir belgesel var idi. aynı kadın ve papağanı görünce hatırladım. seri şekilde toplama bile yapabiliyormuş hayvan. kazara diğer papağana sorulan sayıları toplamış falan. ilginç tabi.

.köpekler ile ilgili meselelere katılmadım pek, hem köpeklerin zekası üzerine yapılan bir diğer program çok daha detaylı idi. şimdi insanın işaret ettiği yeri anlama kapasitesini kurt ile kıyasladı. ulan zaten köpek kurttan gelmiyor mu? insan tarafından büyütülmüş kurdun köpek gibi davranması gayet doğal değil mi? insan etkisinin biyolojilerine etkisinden bahsetmişlerdi ama bu programda pek buna girmediler.

.katil balinaların beyninde insandan iki kat fazla sinir hücresi varmış. buna da pek değinmediler ama asıl olay bu değil demek. bir de iyi hücreler diye bir şey dediler, insanı ayıran özelliklerden biriymiş. bundan da katil balinalarda bulunduğunu tespit etmişler ama daha detaylarına vakıf olamamışlar. zaten beyinlerinin çalışma şeklini bulmaya daha çok uzaklar.

.alet yapma konusunda bilmem ne kargası süper durumdaymış, kendine özel alet yapıp, işe yarayanları kullanmaya devam ediyormuş. şempanze ve yunusların da aletler ile ilgileri var ama asıl olay aynada kendini fark etme deneyi idi. onda da yunusların sırtındaki ize bakmak için aynayı kullanmaları pek garip idi.

.şempanzelerin içlerinden bir elemanı dövüp öldürmeleri meselesi pek ilginç idi. buradan empati yapabildiklerini çıkardı eleman ama bilemedim. yüksek rütbeli bir tanesi dayak yiyen elemanın yanında durdu diye böyle bir sonuç fazla geldi bana ama yine de ilginç idi. organize şekilde dövmeleri de beyinlerinin gelişmişliğini gösteriyor diyorlar. dayak yiyen eleman anti sosyal ve rekabetçi imiş. diğerlerine kendini beğendirmeye çalışmamaış falan. düşününce pek bir garip.

.fotoğraf olduğunun farkında olması meselesi de bir garip idi ama koku meselesini düşünmemişler bence. tamam fotoğraf olduğunu bilmeden de gidip koklayabilir ama kokuyu zaten alıyor ise koku olan bölgeyi incelemesi daha mantıklı gibi. tabi içinde elma varmıydı yok muydu? onu pek anlayamadım. koku değişkeninin devreden çıktığına dair açıklama yapmadılar sadece.

--- spoiler ---